Prezidentské voľby sa začali

NETKY.SK • 16 Marec 2019, 07:48 • 2 min
Prezidentské voľby sa začali

BRATISLAVA - Približne 4,45 milióna voličov si dnes môže na najbližších päť rokov vybrať hlavu štátu v prvom kole volieb prezidenta SR. Hlasuje sa od 7:00 do 22:00 v 5 940 volebných okrskoch, teda volebných miestnostiach. Pätnásť kandidátov sa uchádza o post prezidenta Slovenskej republiky. Občania rozhodnú o víťazovi vo voľbách dnes alebo 30. marca v druhom kole.

slovakia

left justify in out

Aj v obciach, kde sa starosta rozhodol otvoriť volebné miestnosti skôr sa musí hlasovať do 22:00. Podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ak to miestne podmienky vyžadujú, môže starosta určiť začiatok hlasovania na skoršiu hodinu, najviac však o dve hodiny.

 

Túto možnosť využili v obci Lúčka v Sabinovskom okrese, kde sa volebné miestnosti otvorili o 6:00. Agentúru SITA o tom informovali z tlačového odboru ministerstva vnútra. Štatistický úrad priebežné výsledky z hlasovania začne zverejňovať po skončení hlasovania na tradičnej webstránke https://volbysr.sk. Definitívne výsledky publikuje štatistický úrad na spomínanej webstránke ihneď po ich schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán (štátna volebná komisia) v nedeľu 17. marca.

 

obrazok


Občania Slovenskej republiky si budúceho prezidenta môžu vybrať spomedzi 13 kandidátov. Na hlasovacom lístku je 15 kandidátov, aj meno Róberta Mistríka a Józsefa Menyhárta, ktorí však odstúpili. Voliči túto informáciu nájdu vo volebných miestnostiach aj za samotnou volebnou zástenou. Hlasovať za svojho favorita treba zakrúžkovaním poradového čísla pred jeho menom. Vyznačiť treba iba jedného kandidáta. Hlasovací lístok so zakrúžkovanými poradovými číslami viacerých kandidátov bude neplatný. Ak v dnešnom prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, druhé kolo sa uskutoční o dva týždne, teda v sobotu 30. marca.

 

obrazok


Voliť môže každý občan SR, ktorý najneskôr dnes dosiahne minimálny vek 18 rokov a zdržiava sa na území Slovenska. Hlasovať poštou o budúcom prezidentovi zo zahraničia sa hnedá. Voliť pritom môžu občania s trvalým pobytom, ako aj občania bez trvalého pobytu na Slovensku, ak vo volebnej miestnosti predložia platný pas. Voliči s trvalým pobytom na Slovensku môžu využiť možnosť hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku, museli si však vopred vybaviť hlasovací preukaz. Zo všetkých približne 4,45 milióna voličov môže hlavu štátu voliť po prvý raz v živote 280-tisíc voličov a úplne prvé voľby to budú pre približne 17 500 voličov. Podľa zákona prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

Voličom na prípadné otázky odpovedia až do skočenia hlasovania pracovníci ministerstva vnútra na tradičnej volebnej telefonickej infolinke. Volať sa dá na bratislavské telefónne čísla 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312. Volebná infolinka je určená výhradne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým subjektom či obciam.

 

obrazok


Pokojný priebeh volieb, ochranu volebných miestností a sídiel volebných komisií zabezpečuje polícia. Polícia vyzýva verejnosť, aby akékoľvek poznatky o možnom narušení volieb okamžite oznámili na najbližšie policajné oddelenie alebo na bezplatné telefónne číslo 158.

Až do zatvorenia volebných miestností do 22:00 platí informačné moratórium. Začalo platiť vo štvrtok 14. marca a trvá až do skončenia hlasovania. Počas moratória je zakázané o kandidátoch zverejňovať informácie v ich prospech alebo neprospech.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies