Vďaka elektronickým známkam vyberá štát za diaľnice viac, než odhadoval

NETKY.SK • 17 Február 2016, 14:42 • 2 min
Vďaka elektronickým známkam vyberá štát za diaľnice viac, než odhadoval

BRAITSLAVA – Nový systém elektronických diaľničných známok má výrazne vyššiu efektivitu výberu poplatkov za diaľnice a rýchlostné cesty od majiteľov osobných áut. A to až o 30 %, čo prekvapilo aj samotné ministerstvo dopravy, ktoré odhadovalo rast o 15 až 20 %.

slovakia

left justify in out

Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

 

"To bude na celoročnej báze znamenať navyše pri výbere diaľničných známok zhruba 10 a možno až 15 miliónov eur," vyčíslil Počiatek. Kým v minulosti sa v januári a vo februári predávalo približne 72 % ročných nálepiek, tento rok sa môže stať, že sa za tieto dva mesiace predá také množstvo známok, ako v minulosti za celý rok.

 

Ministerstvo je tak s výberom poplatkov za diaľnice a rýchlocesty nadmieru spokojné, a tým pádom ani nevidí dôvod zvyšovať ceny diaľničných známok. Podľa Počiatka je pritom fakt, že v minulosti veľká časť vodičov jazdila po diaľniciach a rýchlocestách bez diaľničných známok.

 

V súčasnosti podľa jeho slov nemá známku približne 5 % vodičov. Vyzval ich, aby si známku kúpili. Keď totiž motoristi jazdia po diaľniciach bez známky a nepríde im hneď pokuta, neznamená to podľa neho, že sa tak nestane neskôr. "Na to, aby štát pokutu spracoval, má dva roky," upozornil minister.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies