Včelí peľ pomáha pri množstve ochorení

NETKY.SK • 20 December 2023, 07:00 • 2 min
Včelí peľ pomáha pri množstve ochorení

BRATISLAVA - Včelí peľ slúži tiež ako podporný prostriedok imunitného a nervového systému, pomáha predchádzať infekciám. Napomáha revitalizovať vlasy, zlepšuje ich vzhľad i rast a pôsobí preventívne proti ich vypadávaniu.

slovakia

left justify in out

Peľ chráni proti účinkom žiarenia, vrátane röntgenového a rádioterapie užívanej pri liečbe rakoviny. Vedeli ste o tom, že tak obyčajná surovina ako peľ má neuveriteľne úžasné účinky pre naše zdravie? Je to najväčší antioxidant, ktorý sa nachádza v prírode. Obsahuje nielen prírodné antibiotiká, ale aj esenciálne aminokyseliny, minerály, zdravé tuky, vitamíny a proteíny. Včelí peľ je kokteil živín, je vynikajúci pre všetkých aktívnych ľudí, pretože dodáva energiu, reguluje hladinu cukru v krvi a pomáha pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe. Včelí peľ naštartuje metabolizmus hneď z rána ak si ho dáme k raňajkám. Včely svoj peľ premieňajú na jedlo pre seba a zároveň na zázračný elixír pre zdravie nás všetkých. Jedným z najzaujímavejších faktov o včeľom pele je, že nemôže byť
syntetizovaný v laboratóriu. Bolo vykonaných množstvo chemických analýz najmodernejšími diagnostickými zariadeniami, ale stále ešte existujú niektoré prvky, ktoré sa nepodarilo identifikovať. Včely doň pridávajú svoje tajomné "ingrediencie", vďaka ktorým sa stáva peľ úžasným doplnkom pre zdravie. Pri testovaní rôznych potravín bola práve u včelieho peľu vykazovaná najväčšia antioxidačná schopnosť.  Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení. Peľ má veľký biologický účinok. Obsahuje najbohatší známy zdroj vitamínov, minerálov, proteínov, aminokyselín,  enzýmov a tukov, rovnako ako významné množstvo prírodných antibiotík. V peli konzumujeme tento zdravý kokteil: skupina vitamínov B komplex (ako B1 - tiamín, B2 - riboflavín, B5 – kyselina pantoténová, B6 – pyridoxín, B 12 – potrebný na tvorbu červených krviniek, ale i B3 – niacin , B7 – biotin, B9 – kyselina listová). V 100 g peľu je obsiahnuté  9,2 mg vitamínu  B1, 18,5 mg  B2 a 5,0 mg B6. A to denná odporúčaná dávka týchto vitamínov je  B1 – 1,4 mg, B2 – 1,6 mg, B6 – 1,8 mg), vitamíny, vitamín A (retinol/karotén). Retinol sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu. V rastlinách a v peli je to tzv. β–karotén, ktorý predstavuje provitamín A, látku z ktorej si naše telo ľahko syntetizuje vitamín A . Peľ je veľmi bohatý práve na β–karotén a môže ho  obsahovať 20-krát viac ako je množstvo prítomné v mrkvi.
Ďalej sú v peli vysoko zastúpené i vitamíny  C, D, E a K, minerálne látky (napr. draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór,
mangán), sacharidy (napr. glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín) tuky s najhodnotnejšími esenciálne mastnými kyselinami (linolová, linolénová a arachidonová), enzýmy - veľké zastúpenie rôznych druhov, aminokyseliny, ktoré sú základom bielkovín. V našom organizme je 22 aminokyselín, ktoré sú pre nás kľúčovo dôležité. Asi 14 z nich si dokáže telo vytvoriť samo, no ostatné musíme prijímať v strave, ktorú konzumujeme. A práve esenciálne aminokyseliny (tie, ktoré  si náš organizmus nevie vytvoriť sám) môžeme prijať práve vďaka peľu, ktorý ich obsahuje vysokú koncentráciu. Kvalita jednotlivých bielkovín závisí na ich aminokyselinovom zložení. Včelí peľ je dokonca bohatší na proteíny ako akýkoľvek živočíšny produkt. Je to tiež najväčší antioxidant, ktorý sa vôbec nachádza v prírode. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení. Peľ slúži tiež ako podporný prostriedok imunitného a nervového systému, pomáha predchádzať infekciám. Napomáha revitalizovať vlasy, zlepšuje ich vzhľad i rast a pôsobí preventívne proti ich vypadávaniu. Peľ chráni proti účinkom žiarenia, vrátane röntgenového a rádioterapie užívanej pri liečbe rakoviny. Stimuluje funkciu vaječníkov a chráni pohlavné žľazy pred
rádioaktívnym plutóniom a jódom. Do určitej miery tiež chráni pred škodlivinami zo znečisteného prostredia, ako je olovo, ortuť, hliník a dusičnany, dokonca i pred DDT. Peľ obsahuje nukleové kyseliny, ktoré majú priaznivé účinky na spomaľovanie starnutia, vypína pleť a vyhladzuje vrásky. Podporuje rast nového tkaniva pokožky a životodarné prekrvenie všetkých kožných buniek. Ponúka účinnú ochranu pred dehydratáciou, najmä ak sa užíva pravidelne aspoň tri mesiace. Tiež dokáže spôsobiť viditeľné priaznivé zmeny v napätí a pigmentácii starnúcej pokožky. Pomáha aj pri liečbe akné - vonkajším umývaním vodou s rozpustenými peľovými zrniečkami. Výskumy preukázali, že látky ukryté vo včeľom pele spomaľujú rozvoj mnohých škodlivých baktérií aj regulujú a podporujú črevnú mikroflóru vďaka antibiotickému účinku peľu. Užívanie peľu má tiež pozitívny vplyv na krv. Bolo pozorované, napr. u anemických pacientov, že po pravidelnom užívaní peľu ich hladina hemoglobínu postupne stúpala. Včelí peľ normalizuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. Ale je potrebné s nim zaobchádzať, samozrejme, opatrne, ak trpíte alergiami. Začínajte len s niekoľkými zrniečkami a postupne dávku zvyšujte. Pozorne sledujte reakciu organizmu, a ak by bol dôvod, peľ vysaďte a obráťte sa na lekára.

Vedeli ste, že včelí peľ má vplyv na fyzickú aktivitu?

Je zaznamenaný nárast síl, výkonu a energie až  o 40 - 50 % u tých, ktorí včelí peľ pravidelne konzumujú. Včelí peľ funguje aj pri kontrole hmotnosti a jej udržiavaní, pretože povzbudzuje metabolické procesy. Včelí peľ je nízkokalorická potravina. Obsahuje tiež fenylalanín, ktorý potláča chuť do jedla. Fenylalanín pôsobí na naše riadiace centrum, ktoré signalizuje nasýtenie a hlad. Ak má človek nadváhu, fenylalanín potláča chuť k jedlu. Naopak ak trpíte podvýživou a potrebujete  pribrať, fenylalanín vo včeľom peli zvyšuje chuť k jedlu. Dennú dávku je najlepšie užívať ráno nalačno. Peľ môžete užívať aj počas jedla, ale nikdy
nie večer alebo pred spaním. Doba užívania je jeden mesiac. Potom musí nasledovať prestávka, minimálne jeden týždeň. Optimálne je užívanie niekoľkokrát za rok, hlavne na začiatku ročných období, pred chrípkovými obdobiami a počas zvýšeného výskytu chorých vo vašom okolí.

Skladovanie peľu

Na tmavom, suchom mieste bez prístupu priameho slnečného svetla pri teplote do 10 °C. Odporúča sa skladovanie v chladničke.

Odporúčaný spôsob užívania peľu

Peľ sám o sebe je pre nás veľmi ťažko stráviteľný. Keby sme guľôčky peľu len tak prehltli a zapili pohárom vody, prešli by našim tráviacim traktom bez využitia všetkých ich vynikajúcich vlastností. Najrýchlejšia príprava je, keď si peľ necháme rozpustiť vo vode, alebo aj do jogurtu a tvarohu. Peľ je najlepšie stráviteľný, s najvyšším využitím jeho vzácnych látok, keď si 25 g peľu vmiešame do 250 g medu, necháme len tak týždeň odstáť a môžeme užívať 3x denne 1 čajovú lyžičku. Preto, že včelí peľ obsahuje takmer všetky živiny, ktoré ľudské telo potrebuje na to, aby prosperovalo a preto ho Nemecká federálna rada pre zdravie oficiálne uznala za liek.


 Čo to včelí peľ je?
 Včely zbierajú peľ z prašníkov, zmiešajú ho s malou dávkou sekrétu zo slinných
žliaz alebo nektáru a umiestňujú ho do špecifických košov (nazývaných
corbiculae), ktoré sa nachádzajú na holennej kosti zadných nôh - nazývané aj
peľové záťaže. Potom, čo sa peľ zozbiera, je prenesený do úľa, kde je zabalený do
plástových buniek. Potom je povrch zozbieraného peľu pokrytý tenkou vrstvou
medu a vosku, čím sa vytvorí „včelí chlieb“. Výskumy ukazujú, že včelí chlieb
prechádza anaeróbnou fermentáciou a je konzervovaný vznikajúcou kyselinou
mliečnou. Včelí chlieb slúži ako základný zdroj bielkovín pre včelstvo.
 Podľa posledných národných údajov vyprodukuje včelstvo ročne jeden až sedem
kilogramov peľu. Každý deň množstvo peľu zozbieraného z jednej kolónie
dosahuje 50-250 g. Existujú špeciálne zariadenia alebo lapače peľu, ktoré sa
používajú na zber peľových košov, keď sa poľné včely vracajú do svojich úľov.
Včely sa musia dostať cez pasce, aby sa dostali do úľa, a prídu o časť peľového
koša, čím ich pošlú späť nazbierať viac peľu.
 Farba peľu sa líši, od jasne žltej po čiernu. Včely obvykle zbierajú peľ z tej istej
rastliny, ale niekedy zbierajú peľ z mnohých rôznych rastlinných druhov. Peľové
zrná závisia od druhu rastlín; líšia sa tvarom, farbou, veľkosťou a hmotnosťou.
Včelí peľ je známy ako apiterapeutický produkt, pretože obsahuje skupiny
chemických zlúčenín, ktoré vyrábajú včely a používajú sa na lekárske účely. V
jeho zložení je asi 250 látok, vrátane aminokyselín, lipidov, vitamínov, makro a
mikroživín a flavonoidov.
Včelí peľ účinky a  výskum
Včelí peľ znižuje zápal
Protizápalová aktivita včelieho peľu sa porovnáva s liekmi, ako sú naproxén, analgín,
fenylbutazón a indometacín. Vedci naznačujú, že môže byť použitý pri akútnych a
chronických zápalových stavoch, počiatočných degeneratívnych stavoch a ochoreniach
pečene alebo toxicite. Štúdia z roku 2010 zistila, že peľ včiel medonosných vykazuje pri
podávaní myšiam s nekrózou pečene vyvolanou acetaminofénom významné
protizápalové účinky. Iná štúdia vykonaná v roku 2010 skúmala protizápalový účinok
sypania včelieho peľu, jeho vodného extraktu a etanolového extraktu metódou edému
labky vyvolaného karagénom u potkanov. Výsledky naznačujú, že objem mierne potlačil
edém labky, zatiaľ čo vodný extrakt nevykazoval takmer žiadnu inhibičnú aktivitu.
Etanolový extrakt vykazoval silnú protizápalovú aktivitu a vedci naznačujú, že sa dá
použiť ako doplnok stravy a ako funkčná potravina.
Včelí peľ pôsobí ako antioxidant
Štúdie odhalili, že enzymatické hydrolyzáty zo včelieho peľu sú prospešné pre pacientov,
ktorí trpia chorobami, ako je rakovina, srdcové choroby, cukrovka 2. typu a hypertenzia.
Antioxidačné vlastnosti boli merané v štúdii z roku 2005 a vedci zistili, že má
pozoruhodnú antioxidačnú aktivitu. Boli svedkami vysokých zachytávacích aktivít proti
aktívnemu oxidačnému stresu. Vedci dokonca navrhli, že inhibičné aktivity peľu sú
podobné tým, ktoré sa nachádzajú vo fermentovaných potravinách, ako je natto, miso,
syr a ocot.
Včelí peľ chráni pred toxicitou pečene
Jedna štúdia z roku 2013 zistila, že gaštanový včelí peľ chráni hepatocyty pred
oxidačným stresom a podporuje hojenie poškodenia pečene spôsobeného toxicitou.
Potkany s poškodením pečene indukovaným chloridom uhličitým sa rozdelili do dvoch
skupín - jedna skupina užívala dve rôzne koncentrácie peľu v ústach (200-400 miligramov na kilogram denne) a jednej skupine bol podaný silibinín, liek, ktorý obsahuje flavonoidy. Vedci zistili, že obe liečby zvrátili poškodenie pečene, ale silibinín spôsobil pri
potkanoch značnú stratu hmotnosti a smrť v dôsledku silnej hnačky. Tieto zistenia
naznačujú, že peľ je bezpečnou alternatívou k silibinínu pri liečbe poranení pečene a
môže byť súčasťou očisty pečene.

Včelí peľ posilňuje imunitný systém

Včelí peľ má antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti. Štúdia z roku 2014 hodnotila
biologické aktívne látky z ôsmich komerčných včelích peľov zakúpených na trhu. Všetky
vzorky vykazovali antimikrobiálnu aktivitu. Staphylococcus aureus bol na peľ najcitlivejší
a candida glabrata najodolnejšia.Včelí peľ môže byť tiež prírodným bojovníkom proti
alergii. Štúdia z roku 2008 skúmala vplyv včelieho peľu na aktiváciu žírnych buniek, ktorá
hrá ústrednú úlohu pri rôznych alergických ochoreniach. Vedci vykonávali experimenty in
vivo a in vitro a zistili, že včelí peľ má antialergický účinok vďaka svojej schopnosti
inhibovať aktiváciu žírnych buniek, ktorá hrá dôležitú úlohu v počiatočných a neskorých
fázach alergických reakcií.

Včelí peľ slúži ako doplnok stravy

Štúdie na zvieratách naznačujú, že peľ môže byť použitý ako cenný doplnok stravy.
Štúdie dokázali, že myši a potkany kŕmené peľom vykazovali vyšší obsah vitamínu C a
horčíka v týmuse, srdcovom svale a kostrových svaloch. Po konzumácii peľu mali tiež
vyšší obsah hemoglobínu a väčší počet červených krviniek. Včelí peľ predĺžil životnosť
experimentálnych zvierat.
Zaujímavá štúdia hodnotila účinky včelieho peľu na 40 novozélandských bielych
králikoch. Králiky boli rovnomerne rozdelené do štyroch skupín, ktoré dostávali rovnakú
komerčnú stravu. Každá skupina dostala vodný roztok neobsahujúci žiadny peľ alebo
100, 200 alebo 300 miligramov včelieho peľu na kilogram telesnej hmotnosti. Samice
králika sa párili s neošetrenými samcami králika od októbra do februára a od mája do
septembra. Pre každú sezónu pochádzalo 80 odstavených králikov zo samíc kontrolnej
skupiny, ktoré boli na začiatku liečby rozdelené do rovnakých štyroch skupín. Ošetrenie
včelím peľom u samíc králikov o 200 miligramov významne zvýšilo telesnú hmotnosť,
koncepciu, dojivosť a veľkosť vrhu. Tiež zlepšil biochemické profily krvi. Rovnaká dávka
peľu tiež výrazne zvýšila rast malých králikov a ich prežitie až do odstavenia.
Podobné zdravotné výhody pre peľ boli ukázané v štúdii z roku 1994, ktorá zahŕňala
gravidné potkany a rast plodu. Tieto štúdie na zvieratách naznačujú, že včelí peľ má
vysokú nutričnú hodnotu a funguje ako doplnok pre zvieratá s nutričnými nedostatkami.
Vedci naznačujú, že môže byť nápomocný pri podávaní deťom s nedostatočnou chuťou do
jedla alebo s oneskoreným vývojom. Môže tiež pomôcť podvyživeným deťom a dospelým,
najmä pred a po operácii, pri zotavovaní sa zo závislosti na alkohole alebo keď sú vo
fyzickom alebo psychickom strese.

Včelí peľ zmierňuje príznaky menopauzy

Štúdia z roku 2015 vykonaná v Nemecku zistila, že med aj včelí peľ zlepšujú problémy s
menopauzou u pacientok s rakovinou prsníka pri antihormonálnej liečbe. Viac ako dve
tretiny pacientov, ktorí štúdiu dokončili, uviedli zlepšenie symptómov. Vedci naznačujú,
že včelí peľ a med môžu byť ponúkané ženám, ktoré nereagovali na iné alternatívy na
zvládnutie postmenopauzálnych symptómov. Tiež poznamenávajú, že sa zistilo, že
flavonoidy nachádzajúce sa v mede a peli predchádzajú rakovine prsníka, čím podporujú používanie týchto produktov u žien s príznakmi menopauzy a problémami s rakovinou prsníka v anamnéze alebo bez nej.

Včelí peľ pomáha zmierniť stres

Vďaka výživovým faktom a tonickým vlastnostiam včelieho peľu zlepšuje prekrvenie
nervového tkaniva, zvyšuje mentálnu kapacitu a posilňuje nervový systém, ktorý môže
byť oslabený stresom. Vďaka tomu je jedným z najefektívnejších prírodných liekov na
zmiernenie stresu. Môže to byť obzvlášť užitočné pre ľudí s nedostatkom energie, najmä
pre starších ľudí. Aj malé dávky včelieho peľu počas dlhšieho časového obdobia dokázali
zlepšiť náladu a fyzickú vytrvalosť, a tým posilniť túžbu žiť. Slúži tiež ako lokálne
analgetikum, čo mu dáva schopnosť zmierniť bolesť, ktorú môže vyvolať stres alebo
zranenie.

Včelí peľ podporuje liečenie

Včelí peľ môže byť použitý ako topická masť na urýchlenie procesu hojenia a je obzvlášť
užitočný ako domáci liek na úľavu od popálenín. Súčasťou peľu je kaempferol, ktorý po
popálení inhibuje aktivitu enzýmov a znižuje zápalové reakcie a opuchy.
Výskum naznačuje, že peľ pomáha zlepšovať krvný obeh v cievach a zvlhčuje pokožku.
Protizápalové a analgetické pôsobenie flavonoidov vo včelom peli pomáha zmierňovať
bolesť a predchádzať agregácii krvných doštičiek. Peľ vďaka svojej antimikrobiálnej
aktivite tiež pomáha predchádzať infekcii, vďaka čomu sa rana alebo popálenina rýchlo
zahojí. Pretože je peľ skvelým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, môže tiež
pomôcť udržať pokožku mladšiu a žiarivú. Stimuluje prekrvenie všetkých kožných buniek,
pomáha detoxikovať organizmus, redukuje výskyt vrások a urýchľuje proces hojenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies