Vatikán: Rozvedení ľudia a homosexuáli musia byť v cirkvi vítaní

NETKY.SK • 13 Október 2014, 13:35 • 2 min
Vatikán: Rozvedení ľudia a homosexuáli musia byť v cirkvi vítaní

VATIKÁN - Účastníci biskupskej synody o rodine a manželstve, ktorá sa od 5. októbra na podnet pápeža Františka koná vo Vatikáne, prejavujú pozoruhodnú otvorenosť, keďže akceptujú realitu, v akej žijú mnohí katolíci. Konštatovala to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa nej účastníci synody vidia pozitívne aspekty života nezosobášených párov a hovoria, že rozvedení ľudia a homosexuáli musia byť v cirkvi vítaní. Cirkev by podľa nich mala rešpektovať aj rozhodnutie manželských párov ohľadom používania antikoncepcie. 

 

Dnes, keď synoda uzavrela prvú polovicu svojho rokovania, sa jej účastníci oboznámia so správou o doterajšom priebehu zasadnutia, vrátane tých, ktoré sa konali za zavretými dverami. Neočakáva sa zverejnenie žiadneho dokumentu, ale AP vyslovila očakávanie. že správa sa nesie skôr v duchu pochopenia a prijatia ako v duchu odsúdenia.  

 

Biskupi podľa AP volajú po novom spôsobe práce s rodinami, obzvlášť tými narušenými rozvodom. Na rozdiel od poslednej synody o rodine, ktorá sa konala v roku 1980 a konštatovala alarmujúci počet anulovaných manželstiev v USA, biskupi na prebiehajúcej synode volajú skôr po zjednodušení procedúr vedúcich k vyhláseniu manželstva za neplatné. 

 

Synoda bude tento týždeň rokovať aj v menších diskusných kruhoch, rozdelených podľa jazykov, oznámil počas víkendu hovorca Vatikánu Federico Lombardi. 

 

Vatikánsky rozhlas okrem toho informoval, že z piatkového rokovania synody vzišlo posolstvo k rodinám na celom svete, ktoré trpia v dôsledku vojnových konfliktov. Hlavným adresátom posolstva boli rodiny v Iraku a Sýrii, ktoré "sú kvôli svojmu kresťanskému vierovyznaniu alebo príslušnosti k iným etnickým alebo náboženským komunitám nútené všetko opustiť a utiecť do neistej budúcnosti".

 

Účastníci synody, rovnako ako pápež František, zopakovali, že "nikto nemôže používať Božie meno na páchanie násilia". Upozornili, že "zabíjať v Božom mene je obrovským rúhaním". 

 

Zároveň vyzvali všetkých ľudí, aby poskytli nevyhnutnú pomoc obetiam tohto "barbarstva", a - ako informoval Vatikánsky rozhlas - apelovali na medzinárodné spoločenstvo, aby sa zasadilo za obnovu pokojného spolužitia v Iraku, Sýrii a na celom Blízkom východe. 

 

Mimoriadne zasadnutie biskupskej synody potrvá do 19. októbra. Vyvrcholí beatifikáciou zosnulého pápeža Pavla VI., ktorý počas svojho pontifikátu zriadil inštitút biskupskej synody na základe požiadaviek vyplývajúcich z Druhého vatikánskeho koncilu.

 

Podľa BBC sa katolícka cirkev ako jedna z najstarších inštitúcií so zmenami svojho učenia veľmi neponáhľa, preto by nikto nemal očakávať okamžité výsledky ani od tejto synody. Mnoho katolíkov však dúfa, že synoda predsa len aspoň nejaké zmeny prinesie.

 

Minuloročný globálny prieskum, ktorý František inicioval, naznačil, že väčšina katolíkov odmieta učenie cirkvi v otázkach, ako sú sexualita a antikoncepcia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies