Vatikán nevyhovel poľskej žiadosti o vydanie vyšetrovacieho spisu Wesolowského

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 16:30 • 2 min
Vatikán nevyhovel poľskej žiadosti o vydanie vyšetrovacieho spisu Wesolowského

VARŠAVA - Žiadosť poľských orgánov prokuratúry o vydanie vyšetrovacieho spisu v prípade niekdajšieho arcibiskupa, bývalého nuncia Svätej stolice v Dominikánskej republike Józefa Wesolowského, ktorý čelí obvineniam z pedofílie, Vatikán odmietol.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesol denník Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry Przemyslawa Nowaka.
     

Podľa jeho slov nie je bez požadovaných dokumentov možné pokračovať vo vyšetrovaní, ktoré vo veci začala i poľská prokuratúra v septembri 2013.
     

Varšava žiadala o dôkazy po tom, ako vydanie Wesolowského Vatikán odmietol s tým, že ide o jeho občana.
     

Exnuncius Józef Wesolowski medzičasom už nie je duchovným. Prvostupňový tribunál Kongregácie pre náuku viery ho uznal vinným zo sexuálneho zneužívania a uplatnil v jeho prípade najťažší možný trest za pedofíliu podľa kanonického práva, teda vylúčenie z radov duchovných. Túto informáciu sa široká verejnosť dozvedela na sklonku júna.
     

Wesolowski má od vynesenia trestu dva mesiace na odvolanie sa proti tomuto verdiktu.
     

Rodáka z poľského mesta Nowy Targ, ktorý sa doteraz mohol neobmedzene pohybovať po Vatikáne, čaká po nadobudnutí právoplatnosti cirkevného trestu civilný proces. V prípade potvrdenia viny súdom mu hrozí dlhoročný trest väzenia. Vzhľadom na vážnosť podozrení však Vatikán už aktuálne uplatnil špeciálne opatrenia, ktoré podľa slov jeho hovorcu Federica Lombardiho spočívajú v obmedzení Wesolowského slobody pohybu.
     

Nezákonné aktivity duchovného sú predmetom vyšetrovania nielen vo Vatikáne a Poľsku, ale aj v Dominikánskej republike.
     

Wesolowski pred pôsobením v Dominikánskej republike zastupoval Vatikán v mnohých iných štátoch, vrátane Bolívie, Dánska, Indie, Juhoafrickej republiky, Japonska, Kazachstanu, Švajčiarska, Turkménska či Uzbekistanu.
     

Duchovný mal podľa dominikánskej investigatívnej novinárky Nurie Pierovej opakovane vyhľadávať platený pohlavný styk s nedospelými osobami v Santo Domingu, uviedli noviny Dominican Today.
     

Už obvinený iný poľský duchovný Wojciech G. pôsobil do mája 2013 tiež v Dominikánskej republike, keď ho zbavili funkcie po tom, ako sa miestni obyvatelia sťažovali, že zneužíval miništrantov. Dve obvinenia sa týkajú jeho pôsobenia v Dominikánskej republike a dve ďalšie aktivít v Poľsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies