Vasiliauskas: Ďalšie stimuly od ECB nie sú potrebné

NETKY.SK • 21 December 2015, 12:42 • 2 min
Vasiliauskas: Ďalšie stimuly od ECB nie sú potrebné

VILNIUS - Ďalšie monetárne stimuly zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) nie sú potrebné, keďže ekonomické podmienky v eurozóne sú celkom dobré. Vyhlásil to člen Rady guvernérov ECB Vitas Vasiliauskas.

slovakia

left justify in out

"V tejto chvíli nevidím, že by bola potrebná dodatočná intervencia,“ povedal Vasiliauskas. "Podľa môjho názoru je ekonomická situácia v Európe celkom dobrá,“ dodal. Ako dva pozitívne faktory zdôraznil rast úverov poskytnutých domácnostiam a firmám a taktiež priaznivý výmenný kurz spoločnej európskej meny voči doláru.


Európska centrálna banka začiatkom decembra zredukovala depozitnú sadzbu v rámci svojho najnovšieho úsilia o oživenie poskytovania úverov a inflácie v eurozóne. V súlade s očakávaniami analytikov ECB znížila depozitnú sadzbu na -0,3 % z úrovne -0,2 %. Ide o krok, ktorého cieľom je stimulovať poskytovanie úverov prostredníctvom sprísnenia postihov bánk, ktoré nechávajú svoju prebytočnú hotovosť v ECB. Svoju hlavnú refinančnú sadzbu ECB ponechala na nezmenenej úrovni 0,05 % a sadzbu jednodňových refinančných operácií potvrdila vo výške 0,3 %. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies