Vašáryová: Čítanie je veľmi dôležité pre každého

NETKY.SK • 9 December 2015, 10:38 • 2 min
Vašáryová: Čítanie je veľmi dôležité pre každého

BRATISLAVA – V novej knihe Terapia kultúrou jej autorka Magda Vášáryová zdôvodňuje dôležitosť čítania a uvádza svoje tipy na to najlepšie zo slovenskej aj svetovej literatúry, divadla, filmu, výtvarného umenia a hudby na odstránenie kultúrnej zaostalosti.

slovakia

left justify in out

"Je to môj výber a čakám, že sa na mňa zosype spŕška kritiky, prečo som vybrala tie diela a nie iné," uviedla Magda Vášáryová na utorkovej (8.12.) besede o knihe v Bratislave.

 

Zároveň dodala, prečo ju napísala: "Roky som v komisii kultúry v slovenskom parlamente a pozerám na tých ľudí, ktorí sú tam nominovaní a viem o nich, že vôbec nečítajú. Tak som si povedala, že začnem robiť osvetu."

 

Aj v úvode knihy konštatuje potrebu a význam čítania, ktoré rozvíja jedinečnú fantáziu. Tá sa začína usalašovať v mozgových závitoch od momentu, keď otvoríte knihu. Literatúra nie je len liek proti nude. Čítanie vytvára v sivej mozgovej kôre neurónové spojenia, ktoré začnú miznúť až s demenciou. A čím viac čítate, tým neskôr príde obávaný pán Alzheimer. Je to vedecky i empiricky dokázané.

 

"Ballekova kniha Pomocník bola pre mňa zjavenie. Čítala som ju trikrát, je to úžasná kniha. Rozum od Rudolfa Slobodu je veľmi silná autobiografia, akú sme dovtedy nepoznali. Tento spisovateľ bol výnimočný zjav v slovenskej literatúre a ním sme sa priblížili k svetovej literatúre. Škoda, že v tejto oblasti nemáme Nobelovu cenu, ako ju majú okolité krajiny V4. Kvalitných literátov na to máme, no chýba nám štátna diplomacia dohodnúť sa a niečo v tom urobiť. Naša súčasná kultúrna politika na to nemá ambície," zdôvodnila bývalá diplomatka, ktorá dôverne pozná toto prostredie.

 

V jej výbere svetovej literatúry je kniha Majster a Margaréta od ruského spisovateľa Michaila Bulgakova. Nielen preto, že ho osobne poznala, ale že ju ten obsah a štýl písania fascinoval, aj sa jej snívalo o tých literárnych obrazoch. Okrem pôvodného vydania ju čítala v rôznych jazykoch a počas 20 rokov každý rok raz.

Autorka osobne pozná aj amerického spisovateľa Williama Styrona, autora románu Sofiina voľba. Vo filme podľa neho mala hrať Magda Vášáryová hlavnú postavu a bola v úzkom záverečnom výbere s americkou herečkou Meryl Streepovou.

 

"Boli dve verzie filmu pripravovaného na zisk Oscara. Prvýkrát som bola svedkom, ako sa robí film, kde sa delilo, ktorý herec bude mať koľko veľkých detailných záberov," povedala Vášáryová a prezradila tiež, ako sa na významnom podujatí chcel Styron rozprávať len s ňou.

 

V knihe z vydavateľstva Slovart konštatuje, že Sofiinu voľbu by mali predpisovať v ambulanciách všetkým, ktorí strácajú pamäť a zdá sa im, že horšie už nemôže byť. Známe fantazijné dielo Lewisa Carrolla Alica v krajine zázrakov považuje za absolútnu politickú satiru, ktorú by si mal prečítať každý, deti i dospelí. A pretože ju napísal matematik a logik odporúča ju aj "ajťákom".

 

Vo vyše 200-stranovej knihe Terapia kultúrou uvádza svoj výber aj v iných spomínaných oblastiach pre poznanie základných kultúrnych znalostí z domova a sveta. S ním možno súhlasiť alebo si vytvoriť vlastný zoznam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies