Uviaznutí Slováci na britsko-francúzskych hraniciach budú môcť pokračovať v ceste. Musia mať však negatívny test!

NETKY.SK • 23 December 2020, 20:39 • 2 min
Uviaznutí Slováci na britsko-francúzskych hraniciach budú môcť pokračovať v ceste. Musia mať však negatívny test!

BRATISLAVA - Slovenskí občania prichádzajúci zo Spojeného kráľovstva môžu oddnes prejsť cez územie Francúzska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) vo svojom profile na sociálnej sieti. Vstup však bude umožnený iba tým, ktorí sa preukážu negatívnym testom na COVID-19. 

 

Na hraniciach pritom budú akceptovať nie len RT-PCR ale aj antigénové testy, ktoré sú schopné odhaliť aj nový kmeň koronavírusu. Test nesmie byť starší ako 72 hodín od doručenia výsledku. Odberné testovacie miesta sú k dispozícii aj na britsko-francúzskych hraničných priechodoch.

 


„Uvedený režim platí do 31. decembra s možným predĺžením do 6. januára 2021. Britská vláda zároveň upozorňuje, aby sa ďalší vodiči nákladných áut nepokúšali dostať do oblasti Kentu a Doveru, keďže cesty sú preplnené. Uvoľnenie všetkých prechodných trás môže trvať aj niekoľko dní. Britská armáda zriadila niekoľko odberových miest vyhradených pre testovanie uviaznutých vodičov,“ uviedol rezort diplomacie.

 

Súvisiaci článok: Dobrá správa pre Slovákov žijúcich v zahraničí, od polnoci by sa mala obnoviť prevádzka letísk!

 



Občania môžu kontaktovať pohotovostnú telefonickú linku Slovenského veľvyslanectva v Spojenom kráľovstve +44 78 6641 0783, ktorá je dostupná 24 hodín denne. Zároveň sa môžu obrátiť aj na konzulárne oddelenie veľvyslanectva na e-mailovej adrese cons.london@mzv.sk.

 

Prečítajte si tiež: Na britských hraniciach uviazli tisíce kamiónov, úrady sa obávali aj tohto. Solidaritu prejavil aj tento východniar

 

Tisíce kamiónov uviazli na hraniciach

Situácia na hraniciach sa zdramatizovala potom, čo sa v Spojenom kráľovstve objavil zmutovaný a oveľa silnejší koronavírus. V dôsledku obáv, aby sa nákaza nerozšírila do celej Európy, uzavreli svoje hranice viaceré štáty.

 

Na hraniciach tak uviazli tisíce kamionistov, ktorým nebol umožnený prejazd. Medzi nimi sú aj mnohí Slováci. Kamionisti tam stoja v kilometrových zápchach, v zime, bez toaliet, nafty či jedla, pričom mnohým hrozí, že sa nestihnú do zajtra vrátiť k svojim rodinám. 

 

 

Európska komisia (EK) preto v utorok odporučila, aby členské štáty Európskej únie zrušili celoplošné zákazy vstupu cestujúcich z Británie na svoje územie a umožnili obnovenie nevyhnutných ciest. Zrušené boli aj všetky lety či vlakové spojenia, ktoré by mali byť obnovené už od stredy (23. decembra) polnoci.

 

Mohlo by vás zaujímať: Poľskí šoféri kamiónov sa pobili s britskými policajtami

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies