Vagnerovci začali v Bielorusku cvičiť špeciálne jednotky

NETKY.SK • 20 Júl 2023, 19:30 • 2 min
Vagnerovci začali v Bielorusku cvičiť špeciálne jednotky

Minsk 20. júla (TASR) - Bieloruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že inštruktori z ruskej Vagnerovej skupiny začali s výcvikom príslušníkov bieloruských špeciálnych jednotiek. Agentúra AFP pripomína, že vagnerovci sa pred necelým mesiacom v Rusku pokúsili o vojenskú vzburu.

slovakia

left justify in out

"V priebehu týždňa budú špeciálne jednotky a predstavitelia (Vagnerovej) skupiny spoločne vykonávať bojové úlohy na vojenskom cvičisku v Brestskej oblasti," na juhozápade Bieloruska, uviedol vo vyhlásení rezort obrany v Minsku. Zverejnil pri tom aj fotografiu maskovaných vojakov v bojovej výzbroji.

Agentúra AFP pripomína, že vagnerovci sa pod vedením svojho šéfa Jevgenija Prigožina v júni pokúsili o vzburu proti veleniu ruskej armády. Dohodu medzi žoldnierskou skupinou a Kremľom napokon pomohol sprostredkovať bieloruský líder Alexandr Lukašenko, ktorý Prigožinovi zároveň ponúkol útočisko v Bielorusku. Dodal, že jeho armáda môže zo skúseností vagnerovcov na bojisku len profitovať. 

Minulý týždeň Minsk vyhlásil, že bieloruské ministerstvo obrany a vagnerovci spoločne vypracovali plán zameraný na výmenu bojových skúseností a že vagnerovskí inštruktori začali cvičiť príslušníkov bieloruskej domobrany. Súčasťou tohto výcviku bol nácvik zručností pohybu na bojisku a taktickej streľby, ako aj získavanie poznatkov z oblasti ženijnej prípravy a poskytovania zdravotníckej pomoci v bojových podmienkach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Euronews
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies