V zdravotníctve chýbajú desiatky miliónov, varujú nemocnice

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 13:42 • 2 min
V zdravotníctve chýbajú desiatky miliónov, varujú nemocnice

BRATISLAVA - Malé a stredné nemocnice opäť upozorňujú, že v zdravotníctve bude v tomto roku chýbať 95 miliónov eur. Dôvodom sú rastúce náklady na mzdy. Zariadenia združené v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) zo spomínanej sumy potrebujú 27 miliónov eur, priblížil dnes jej prezident Marián Petko.

slovakia

left justify in out

"Na to, aby bol v segmente relatívny pokoj, bola zabezpečená zdravotná starostlivosť tak ako doposiaľ a mohli byť prijímané následné nevyhnutné opatrenia, je v prvom rade potrebné systém dofinancovať," povedal.

 

Na nedofinancovaný systém Petko upozorňoval i minulý rok, vtedy hovoril napríklad o možnom rušení niektorých oddelení. Viac ako 70 nemocníc, ktoré asociácia združuje, potrebuje podľa neho peniaze na tohtoročné zvýšenie miezd zdravotníkov či zvýšenie minimálnej mzdy.

 

ANS má so súkromnými zdravotnými poisťovňami podpísané zmluvy do konca apríla 2016, so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou do konca septembra. Petko varuje, že od mája tak môžu pre chýbajúce peniaze súkromné poisťovne znížiť platby aj o desať percent. Nemocnice by sa tak vrátili na úroveň financovania z decembra 2015.

Petko tiež upozorňuje na dôležitosť dokončenia elektronizácie zdravotníctva či systému platby za diagnózu DRG.

 

Ten nemá spomedzi krajín Európskej únie zavedený iba Slovensko, poukazuje. Spolu s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení SR bude preto ANS ich zavedenie presadzovať aj do programového vyhlásenia vlády. Kritizuje však spôsob, ako by malo DRG fungovať. ANS sa nepáči, ako bola zadefinovaná základná sadzba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies