V USA schválili vakcínu proti COVID-19, pri ktorej stačí podstúpiť len jedno kolo očkovania

NETKY.SK • 28 Február 2021, 11:40 • 2 min
V USA schválili vakcínu proti COVID-19, pri ktorej stačí podstúpiť len jedno kolo očkovania

WASHINGTON - Americký federálny Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) v sobotu schválil jednodávkovú vakcínu proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson. Tá v nadchádzajúcich týždňoch umožní zaočkovanie miliónov Američanov.

slovakia

left justify in out

Podľa celosvetovej štúdie spoločnosti Johnson & Johnson je vakcína efektívna zhruba na 66 % pri miernom až vážnom priebehu ochorenia COVID-19, a to štyri týždne po očkovaní.

 

img

 

Zároveň poskytuje stopercentnú účinnosť pri prevencii hospitalizácie a úmrtia v dôsledku nákazy koronavírusom. Vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson pri štúdiách obstála aj v rizikových štátoch ako Juhoafrická republika, kde sa šíri variant vyvolávajúci najväčšie obavy.

V Spojených štátoch, kde si pandémia koronavírusu dosiaľ vyžiadala viac ako 510-tisíc obetí, budú môcť očkovať tromi schválenými vakcínami. Predtým regulačné orgány odobrili očkovacie látky Pfizer/BioNTech a Moderna.

 

img


Do konca marca by mala spoločnosť Johnson & Johnson dodať USA 20 miliónov dávok, do leta by sa toto číslo mohlo vyšplhať na 100 miliónov. Cieľom spoločnosti je vyrobiť do konca roka na celom svete asi miliardu dávok.

 

Objaví sa aj v Európe? 
Vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson by v najbližšom období mohli schváliť aj ďalšie regulačné orgány. Firma už požiadala o povolenie na núdzové použitie vakcíny Európsku liekovú agentúru (EMA) i Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO).

 

img

 

Spomenutá EMA by podľa neoficiálnych informácií mala schváliť vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson 11. marca.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona