Desať dôvodov, prečo je spev aj pre vás zdravý

NETKY.SK • 8 September 2023, 16:30 • 2 min
Desať dôvodov, prečo je spev aj pre vás zdravý

Ľudia milujú spievať. Bez ohľadu na to, či spievame ako Pavarotti, alebo rozvŕzgané dvere, radi si zaspievame, či už sami doma pod sprchou, alebo vo veselej väčšej spoločnosti. Akosi inštinktívne chápeme, že v speve je niečo zdravé a pozitívne – tak pre naše telo, ako aj dušu...

slovakia

left justify in out

A nemýlime sa. V skutočnosti existujú mnohé spoľahlivé vedecké dôkazy o tom, že spev má konkrétne blahodarné účinky na naše fyzické aj duševné zdravie.

Aké sú teda najvýznamnejšie benefity spevu?

1. Zmierňuje stres

Spev odbúrava stres. Viaceré štúdie merali množstvo kortizolu - stresového hormónu, v slinách účastníkov pred spievaním a po ňom. Množstvo kortizolu bolo vždy po speve nižšie, čo svedčí o tom, že ľudia sa po spievaní cítia uvoľnenejší. Štúdie tiež potvrdili, že spev znižuje hladinu stresu bez ohľadu na to, či ľudia spievali v skupine alebo sami.

2. Stimuluje imunitu
Existujú dôkazy, že spev môže posilniť váš imunitný systém a pomôcť vám bojovať proti viacerým chorobám. V zaujímavej štúdii sa zisťovali rozdiely medzi ľuďmi, ktorí spievali, a ktorí len počúvali hudbu. U tých, ktorí spievali, sa zistila vyššia hladina imunoglobulínu A - protilátky, ktorú telo vylučuje a ktorá vám pomáha brániť sa infekciám. Počúvanie hudby bez spevu síce znížilo hladinu stresových hormónov, ale nestimulovalo imunitný systém.

3. Zvyšuje prah bolesti

Keď spievate v skupine, či už ide o veľký zbor alebo menšiu skupinu, kolektívny spev spôsobuje, že vaše telo uvoľňuje endorfíny. Tento hormón môže pomôcť podporiť pozitívne pocity a dokonca zmeniť vaše vnímanie bolesti. Štúdia z roku 2012 zistila, že spev, bubnovanie a tanec v skupine spúšťajú uvoľňovanie hormónov, zvyšujúcich vašu toleranciu voči bolesti takým spôsobom, ktorý samotné počúvanie hudby nespôsobuje.

4. Môže zmierniť chrápanie

Pravidelný spev môže zmeniť spôsob vášho dýchania. Vedci v konkrétnej štúdii robili rozhovory s partnermi členov speváckeho zboru aj s partnermi ľudí, ktorí nespievajú. Z odpovedí zistili, že výrazne menej členov zboru chrápalo. To ich viedlo k odporúčaniu pravidelného spievania ako potenciálnej liečby chrápania. Štúdie tiež ukázali, že ľudia, ktorí hrajú na dychové nástroje, tiež chrápu menej ako bežná populácia. Tieto zistenia podnietili niektorých vedcov skúmať domnienku, že spev a hra na dychové nástroje by mohli byť užitočné pre ľudí s obštrukčným spánkovým apnoe.

5. Zlepšuje funkciu pľúc

Keďže spev zahŕňa hlboké dýchanie a kontrolované používanie svalov v dýchacom systéme, môže byť prospešný pri určitých pľúcnych a dýchacích ochoreniach. Štúdie ukázali, že dýchacie techniky používané pri speve môžu byť prospešné pre ľudí s nasledujúcimi ochoreniami: chronická obštrukčná porucha pľúc, astma, cystická fibróza, rakovina, skleróza multiplex, kvadruplegia. Spev samotný síce celkom nevylieči žiadnu z týchto chorôb, ale môže vám pomôcť posilniť dýchacie svaly a podporiť uzdravovací proces. Výskum ukazuje, že spev tiež zvyšuje množstvo kyslíka v krvi, okrem prínosu pre pľúca sa  tak u spevákov zlepšuje aj nálada.

6. Rozvíja pocit spolupatričnosti

Keď spievate spolu s ostatnými, pravdepodobne pocítite rovnaký druh spolupatričnosti a spojenia, aký zažívajú hráči v športových tímoch. Vo viacerých štúdiách, zameraných na deti výskumníci zistili, že školáci venujúci sa v triede spevu, či hraniu v školskej kapele si vytvorili silný pocit spolupatričnosti a sociálneho začlenenia. Vedci tiež potvrdzujú, že ľudia, ktorí spievajú pravidelne v skupine, zaznamenávajú vyšší pocit pohody a zmysluplného spojenia s ostatnými. Jednou z neurochemických látok, ktoré sa uvoľňujú, keď sa ľudia cítia spojení, je oxytocín, známy aj ako hormón lásky. Spontánny, improvizovaný spev spôsobuje, že vaše telo uvoľňuje tento hormón dobrého pocitu, čo vám môže pomôcť poskytnúť aj zvýšený pocit prepojenia a začlenenia.

7. Zlepšuje pamäť u ľudí s demenciou

U ľudí s Alzheimerovou chorobou a inými typmi demencie dochádza k postupnej strate pamäti. Štúdie ukázali, že ľudia s týmito ochoreniami si dokázali ľahšie vybaviť texty piesní ako iné slová. Ľudia, venujúci sa spevu však uviedli, že si pamätajú viac, než len texty piesní. Niektorým spievanie známych piesní zrazu oživilo aj spomienky, na ktoré už zabudli. Výskumníci tiež zistili, že spievanie piesní naučených v mladšom veku spôsobilo u mnohých ľudí spontánny návrat určitých detailov zo svojho života.

8. Pomáha pri smútku

Spev v skupine nepomáha len pri fyzickej bolesti, ale môže pomôcť aj pri emocionálnej bolesti, ktorú pociťujete po strate niekoho, koho ste milovali. V štúdiách, uskutočňovaných medzi ľuďmi, ktorí sa vyrovnávali so smútkom, vedci zistili, že u tých, ktorí spievali v zbore, sa príznaky depresie časom nezhoršili. Naopak, speváci v zbore pociťovali postupné zlepšovanie svojho sebavedomia počas 12-týždňovej štúdie aj po jej skončení. Osoby v kontrolnej skupine, ktoré sa nezúčastnili na speváckej intervencii, tento prínos nezaznamenali. Výskumníci dospeli k záveru, že skupinový spev môže byť dobrou voľbou pre ľudí, ktorí potrebujú dodatočnú podporu v čase smútku.

9. Zlepšuje duševné zdravie, náladu, sebaistotu

Spev je komplexná záležitosť, do ktorej sú zapojené mnohé svaly  a časti tela, ale aj naša osobnosť, temperament, nálada, emócie, spomienky a skúsenosti. Spev je tak zároveň skvelým spoločníkom pre ľudí, ktorí bojujú s menejcennosťou, trémou, nízkou sebahodnotou. Ľudia pri pravidelnom venovaní sa spevu postupne zisťujú, že ako zlepšujú vzťah sami k sebe a uzdravujú svoju dušu, aj ich spev sa stáva sýtejší a pevnejší. A naopak, ak pozorujú, že sú v speve stále lepší, zvyšuje to ich pocity úcty k samému sebe. Prináša to pre dušu a myseľ tiež potrebné chvíle zábavy, pohody, uvoľnenia.

10. Pomáha zlepšiť rečové schopnosti

Už pred desiatkami rokov začali vedci skúmať účinky spevu u ľudí, ktorí majú problémy s rečou v dôsledku neurologického ochorenia. Zistili, že spev zlepšuje schopnosť rozprávať u ľudí s autizmom, Parkinsonovou chorobou, afáziou po mozgovej príhode či koktavosťou. Spev stimuluje viacero oblastí mozgu súčasne. To môže ľuďom s poruchou jednej časti mozgu umožniť komunikovať pomocou iných oblastí mozgu.

Okrem samotného spevu môžu vášmu telu aj duši prispieť aj hranie na hudobný nástroj, tanec na hudbu či počúvanie príjemnej hudby. Všetky tieto formy hudobnej alebo zvukovej terapie preukázateľne zlepšujú fyzické a duševné zdravie rôznymi spôsobmi. A žiadne obavy, nemusíte byť dobrí v spievaní, tancovaní alebo hraní na nástroji, aby aj vám hudba pomohla znížiť stres, vniesť do života viac radosti, zlepšiť funkciu pľúc, či sebavedomie.

Začleňte si hudbu do vášho života, využite na to akúkoľvek príležitosť. Počúvajte hudbu cestou autom a nahlas spievajte, vyskúšajte skvelú akustiku v sprche, spievajte si s deťmi, rodičmi, súrodencami, zorganizujte s kamarátmi karaoke večierok, vyhľadajte miestny zbor, učiteľa hudby či spevácky krúžok, vytvorte si vlastnú kompiláciu obľúbených skladieb.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies