V Turecku sa začal nový školský rok, po prekazenom puči odvolali tisíce učiteľov

NETKY.SK • 19 September 2016, 16:05 • 2 min
V Turecku sa začal nový školský rok, po prekazenom puči odvolali tisíce učiteľov

ISTANBUL - Približne 18 miliónov žiakov začalo dnes v Turecku nový školský rok bez desiatok tisícov učiteľov, ktorí prišli o prácu po neúspešnom pokuse o vojenský puč, informovala tlačová agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nový polrok sa začal minútou ticha za tých, ktorí zomreli pri pokuse o puč, oznámila turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

 

Po neúspešnom puči z 15. júla zrušili úrady licenciu asi 21.000 učiteľom a ďalších 28.000 učiteľov prepustili zo štátnej služby na základe výnimočného stavu. Všetkých obvinili zo sympatií s Fethullahom Gülenom, tureckým duchovným žijúcim v USA, ktorému vláda pripisuje organizovanie pokusu o prevrat. Štát tiež odvolal 11.000 učiteľov, ktorých obvinil zo stykov so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK).

 

Turecko a PKK spolu vedú ozbrojený konflikt už vyše 30 rokov, zahynuli v ňom desiatky tisíc ľudí. PKK, ktorú vláda považuje za teroristickú organizáciu, požaduje širšiu autonómiu a práva pre Kurdov žijúcich v Turecku. Turecko má vyše 850.000 učiteľov, dodala DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies