V Turecku po bombových útokoch vyhlásili štátny smútok

NETKY.SK • 11 December 2016, 11:31 • 2 min
V Turecku po bombových útokoch vyhlásili štátny smútok

STANBUL - Štátny smútok vyhlásilo na nedeľu Turecko v súvislosti s dvoma výbuchmi, ktoré v noci usmrtili pri futbalovom štadióne v Istanbule 38 ľudí a ďalších 155 zranili.

slovakia

left justify in out

Premiér Binali Yildirim nariadil zvesiť vlajky na pol žrde na území celého Turecka i na tureckých vyslanectvách v zahraničí.


K zodpovednosti za výbuchy, ku ktorým došlo neďaleko futbalového štadióna v istanbulskej štvrti Besiktas - jeden vykonaný pomocou bomby uloženej v aute a druhý samovražedným atentátnikom - sa doposiaľ nikto neprihlásil.


Podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmuš pre súkromnú spravodajskú stanicu CNN Türk povedal, že podozrenie padá na Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Militanti z tejto v Turecku zakázanej organizácie vedú už celé desaťročia ozbrojený boj proti ankarskej vláde za nezávislý Kurdistan.


K explóziám sa ešte v sobotu večer vyjadril pred novinármi turecký minister vnútra Süleyman Soylu. Spresnil, že jeden z výbuchov sa odohral priamo pred štadiónom Vodafone Arena a druhý spáchal samovražedný atentátnik v priľahlom parku.


Terčom útoku boli podľa neho príslušníci polície, ktorí predtým na štadióne hliadkovali počas zápasu domáceho tímu Besiktas s futbalistami klubu Bursaspor (2:1). Zomrelo 30 policajtov, sedem civilistov a jedna neznáma osoba.


V súvislosti s týmto "teroristickým útokom" bolo zatknutých 13 osôb. Štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že 14-tich zo 155 zranených sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti a ostatní ranení dostali adekvátne lekárske ošetrenie.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies