AKTUALIZÁCIA: Vladimír Pčolinský ide na slobodu! Zoroslav Kollár ho nasleduje

NETKY.SK • 31 August 2021, 12:43 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Vladimír Pčolinský ide na slobodu! Zoroslav Kollár ho nasleduje

BRATISLAVA - Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský bol zbavený obvinení z prijímania úplatku a podplácania. Dnes boli stiahnuté aj obvinenia voči Zoroslavovi Kollárovi. Nečakaný zvrat v udalostiach a rozhodnutie Generálnej prokuratúry SR prekvapilo viacerých politikov vrátane Zuzany Čaputovej.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 31. augusta 17:22 

 

Spod obžaloby je oslobodený aj podnikateľ a konkurznéý právnik Zoroslav Kollár, ktorý mal uplatiť Pčolinského, aby pozastavil preverovanie jeho firmy tajnou službou. Dnes však GP zrušila jeho obvinenie z prečinu podplácania.

 

Rozhodol o tom námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera. Neboli podľa neho splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie. 

 

Zrušenie obvinení Vladimírovi Pčolinskému námestníkom generálneho prokurátora je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej prekvapujúce. "O to viac, že len minulý týždeň senát Najvyššieho súdu SR, a predtým ďalšie dva jeho senáty, nevideli dôvody na zrušenie väzby, a teda potvrdili dôvodnosť trestného stíhania," uviedla hlava štátu vo svojom vyhlásení. 

 

img

 

Prezidentka teraz očakáva, že v rámci zákonných možností prokuratúra objasní skutočnosti, na základe ktorých k zrušeniu obvinenia došlo. "A odpovie na otázky, ktoré to vyvolalo," dodala Čaputová.

 

Premiér Eduard Heger rešpektuje, že bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému zrušili obvinenia a mieri na slobodu. Bližšie komentovať situáciu nechcel: "Nekomentujem činnosť orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Jedna vec je politický život a druhá život OČTK. Musí to byť oddelené." vyhlásil predseda vlády.

 

img

 

Dodal, že vždy bude stáť na strane spravodlivosti. To, či má byť Pčolinský takzvane rehabilitovaný, keďže sa po obvinení vzdal funkcie šéfa SIS, je podľa Hegera otázka na koaličné hnutie Sme rodina. Ako však tvrdí, nechce predbiehať žiadne okolnosti.

 

Možno vás zaujme: Špecializovaný trestný súd zamietol žiadosť Vladimíra Pčolinského o prepustenie z väzby

 

Premiér sa nechcel vyjadrovať ani k situácii okolo policajného prezidenta Petra Kovaříka. Počkať si chce na Kovaříkovu popoludňajšiu tlačovú konferenciu, kde sa má vyjadriť k svojmu ďalšiemu pôsobeniu vo funkcii. "Počkajme si. Akékoľvek moje vyjadrenia majú svoju váhu, nechcem do toho vstupovať."

 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková očakáva od Generálnej prokuratúry viac informácií k zrušeniu obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Povedala to po rokovaní vlády. "Sama o tom nemám bližšie informácie, dozvedela som sa o tom na rokovaní vlády, myslím si, že aj GP by k tomu mala dať viac informácií, sme v štádiu konania, kedy je to náležité.“ 

 

img

 

Nechcela sa zatiaľ bližšie vyjadrovať ani k prípadu policajného prezidenta  a špekulovať o jeho možnom rozhodnutí, ktoré sa očakáva, že oznámi na svojej popoludňajšej tlačovej konferencii. Vo všeobecnosti si Kolíková myslí, že medializované prípady by mali byť verejnosti veľmi dobre a zrozumiteľné vysvetlené, aby sa neobjavovali dohady a konšpirácie.

 

Prečítajte si: Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe

 

Aktualizácia 31. augusta 13:00

Úrad špeciálnej prokuratúry nemá doteraz doručené rozhodnutie generálneho prokurátora k zrušeniu obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Uviedol to vo svojom stanovisku ÚŠP, ktoré poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

 

Zo stanoviska vyplýva, že v pondelok predložil vyšetrovateľ vyšetrovací spis s návrhom na podanie obžaloby a dozorujúci prokurátor pripravoval obžalobu.

 

"V predmetnej veci v rámci konania a rozhodovania o väzbe bola štyrikrát právoplatne posudzovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania a dôvodnosť väzby, a to tromi senátmi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (osem sudcov) a dvomi sudcami Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie," uvádza sa v stanovisku ÚŠP. Vo všetkých štyroch prípadoch bola konštatovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania obvineného, ako aj dôvodnosť väzby.

 

"Od vzniku ÚŠP nebolo nikdy rozhodnuté o zrušení obvinenia obvinenému, ktorého dôvodnosť trestného stíhania bola preskúmavaná v rámci konania o väzbe Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom Slovenskej republiky." 

 

Pôvodná správa

Generálna prokuratúra zrušila voči Vladimírovi Pčolinskému obvinenia. V krátkej dobe má byť prepustený na slobodu. Informáciu potvrdil Pčolinského obhajca Ondrej Urban.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona