V Trebišove dnes hostia šľachtickú návštevu

NETKY.SK • 6 August 2010, 08:04 • 2 min
V Trebišove dnes hostia šľachtickú návštevu

V Trebišove dnes hostia šľachtickú návštevu

slovakia

left justify in out

Spomienkovou omšou na šľachticov, ktorí žili v Trebišove a jeho okolí a ktorí ešte za svojho života prispeli na výstavbu či opravu katolíckych kostolov v meste, vyvrcholí návšteva markízy Zity Barbála Pallavicini. Návštevu zorganizoval archeológ a autor publikácií o Trebišove Ján Chovanec.
      "Markíza je praprapravnučkou Gyulu Andrásyho, ktorý v Trebišove žil. V rokoch 1861 až 1871 bol predsedom vlády Uhorska a v rokoch 1871 až 1879 bol ministrom zahraničia Rakúsko – Uhorska," povedal Chovanec. Dodal, že už roky sa stará o mauzóleum, kde sú uložené telesné pozostatky Andrásyho. "Dlho sa o toto mauzóleum nikto nezaujímal, ale pred desiatimi rokmi sa mi podarilo získať prostriedky či už z Maďarskej republiky, alebo aj zo Slovenska. Dnes je už rekonštrukcia a oprava pred dokončením," spresnil Chovanec.
      Ako ďalej dodal, toto je prvá dlhodobejšia návšteva príslušníka tejto šľachtickej rodiny po takmer sto rokoch. "Markíza mi sľúbila, že spolu napíšeme knihu o šľachticoch v Trebišove," prezradil Chovanec. Podľa neho by táto návšteva mohla prispieť k pozdvihnutiu najmä kultúrneho a duchovného života v meste. "Na spomienkovej omši vystúpi aj markíza, aby pozdravila Trebišovčanov a povedala čo to aj o sebe, o svojom živote a živote rodiny po odchode z Trebišova," uzavrel Chovanec.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies