V Taliansku zadržali súrodencov, ktorí vraj mali pod kontrolou aj Renziho e-maily

NETKY.SK • 10 Január 2017, 19:57 • 2 min
V Taliansku zadržali súrodencov, ktorí vraj mali pod kontrolou aj Renziho e-maily

RÍM - Talianska polícia zadržala dnes pri vyšetrovaní počítačovej kriminality dve osoby, ktoré sú podozrivé z nezákonného získavania materiálov súvisiacich so známymi politikmi a podnikateľmi. Ide o 45-ročného inžiniera a jeho sestru, osobnosti známe vo finančných kruhoch v Ríme, avšak žijúce v Londýne.

slovakia

left justify in out

Obaja talianski občania majú na svedomí ilegálne ukladanie dôverných informácií o inštitúciách a politických stranách na serveri zhabanom medzičasom v USA, informovali talianske policajné zdroje.

 

Terčom hakerských "chúťok" tejto dvojice mali byť okrem iných bývalí talianski premiéri Matteo Renzi a Mario Monti, šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi, bankár Fabrizio Saccomanni či vatikánsky minister kultúry, kardinál Gianfranco Ravasi, vyplýva z informácií, ktoré zverejnil prokurátor Roberto Di Legami.

 

Ako vyplýva zo zaistených dokumentov, hakeri sa ilegálne dostali k 18.000 e-mailovým schránkam. Celkove tak monitorovali život viac ako 20.000 ľudí.

 

Obaja zadržaní začali s nezákonnými aktivitami ešte v roku 2012 a pokračovali v nich najmenej do augusta 2016. Zatiaľ nie je jasné, či mali v úmysle vydierať spomínané osobnosti prostredníctvom získaných informácií. Indície však tomu nenasvedčujú.

 

Talianska opozícia v reakcii na tento škandál požaduje od vlády schválenie prísnejších zákonov o ochrane súkromia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies