V stredu budú všetky obchody zatvorené: Do praxe prichádza novela Zákonníka práce

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 09:13 • 2 min
V stredu budú všetky obchody zatvorené: Do praxe prichádza novela Zákonníka práce

BRATISLAVA - Najbližšiu stredu 5. júla sa po prvýkrát uplatní novela zákona týkajúca sa štátnych sviatkov.

slovakia

left justify in out

Sviatok svätého Cyrila a Metoda bude na Slovensku prvým dňom pracovného pokoja aj pre všetky obchody. Novela Zákonníka práce prišla do platnosti behom júna 2017 a prikazuje všetkým obchodom zatvoriť prevádzku počas 15,5 dňa v roku.

 

Zákon by mal fungovať tak, že sa prevádzky počas sviatkov zatvoria úplne, nebude teda možný žiaden iný predaj ani práce s tým súvisiace. Pokiaľ zamestnávatelia nariadenie porušia, môže im byť uložená pokuta až do výšky 100-tisíc eur.

 

Zväz obchodu tento zákon víta a dodáva, že zamestnanci by mali záujem aj o zatvorenie predajní počas nedieľ. Uvažuje sa aj nad zavedením takejto novinky, no ako povedal Pavol Konštiak, už súčasná novela je relatívne tvrdý zásah do zvyklostí slovenských občanov, a preto je potrebné počkať na ich reakciu. Ďalšie zmeny budú možné až potom.

 

Zväz zároveň uviedol, že rozšírenie počtu voľných dní pre zamestnancov v obchodoch by mohlo byť atraktívnym lákadlom pre ďalších potenciálnych záujemcov o prácu v sektore, ktorý dlhodobo bojuje s nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies