V Stredozemnom mori cez víkend zachránili a previezli do Európy ďalšie stovky migrantov

NETKY.SK • 29 Január 2018, 16:26 • 2 min
V Stredozemnom mori cez víkend zachránili a previezli do Európy ďalšie stovky migrantov

MADRID/RÍM - Dve španielske lode v sobotu zachránili pri líbyjskom pobreží 329 migrantov a previezli ich do Talianska. Okrem toho, talianska pobrežná stráž pomáhala pri záchrane zhruba 800 migrantov blízko Tuniska.

slovakia

left justify in out

Dve španielske lode zachránili severozápadne od líbyjského prístavu Misráta 329 migrantov, plaviacich sa na drevenej lodi, ktorá sa potápala. Medzi zachránenými migrantmi bolo 95 žien vrátane troh tehotných a 17 detí vrátane novorodencov. Všetkých v nedeľu previezli do Talianska. Na záchrannej akcii sa podieľala španielska fregata Európskej pohraničnej misie a loď mimovládnej organizácie Proactiva Open Arms. V pondelok o tom informovalo španielske ministerstvo vnútra.

 

Talianska pobrežná stráž zasa v sobotu pomáhala koordinovať záchranu približne 800 migrantov, ktorí sa plavili cez Stredozemné more na piatich člnoch vrátane dvoch nafukovacích. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie pobrežnej stráže.

 

Pri tejto záchrannej operácii dopravili sedem detí, ktoré mali v pľúcach vodu, vrtuľníkom do najbližšej nemocnice - v tuniskom Sfaxe. Podľa vyhlásenia boli zo Stredozemného mora vyzdvihnuté aj dve bezvládne telá. Správa neuvádza, kam dopravili ostatných zachránených migrantov.

 

Medzinárodná organizácia pre migráciu informovala, že od 1. do 25. januára sa po mori do Európy dostalo 4 742 migrantov a 206 ďalších zomrelo po ceste.

 

Vlani dorazilo z Líbye do Talianska 119 310 migrantov, čo znamená oproti predchádzajúcemu roku 2016 pokles o 34 percent. Iba v decembri sa počet utečencov v medziročnom porovnaní znížil o 73 percent - na 2268 osôb. Vyplýva to z informácií, ktoré v Ríme zverejnilo talianske ministerstvo vnútra.



 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies