V sobotu sa začína univerziáda, organizátori hlásia: Sme pripravení

NETKY.SK • 22 Január 2015, 15:50 • 2 min
V sobotu sa začína univerziáda, organizátori hlásia: Sme pripravení

BRATISLAVA - Slovensko sa po dlhých 16 rokoch opäť stane centrom univerzitnej elity a pod Tatry sa budú upierať oči nemalej časti športového sveta.

slovakia

left justify in out

Pre krajinu zo srdca Európy bude 27. svetová zimná univerziáda jedinečnou príležitosťou zviditeľniť sa v zahraničí a vidieť na vlastnom území možno budúcich úspešných  olympionikov.
     

Organizátorov stáli prípravy podujatia nemálo energie a  finančných prostriedkov a prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) Július Dubovský verí, že Slovensko v hanbe nezostane: "Podujatie bude vysielať Eurosport a SZU uvidia diváci nielen v Európe. Je to určite významná šanca prezentácie Slovenska a možnosť zviditeľniť krajinu a univerzitný šport."
     

Hostiteľom tohtoročnej univerziády je španielska Granada. Keďže však nemá vhodné podmienky pre všetky športy, FISU oslovila pre organizáciu niektorých športov Slovensko. Jej prvá časť tak prebehne od 24. januára do 1. februára na Štrbskom Plese a v Osrblí, kde sa uskutočnia súťaže v behu na lyžiach, skokoch na lyžiach, severskej  kombinácií a biatlone. Druhá časť univerziády bude na Pyrenejskom polostrove a okrem iných športov tam diváci uvidia hokej, krasokorčuľovanie či zjazdové lyžovanie.
     

Po zimných olympijských hrách je univerziáda druhým najväčším zimným podujatím. S jej organizáciou sa preto spája množstvo práce, najmä budovanie či skvalitnenie športovísk, dopravy, príprava ubytovania aj stravovania. Organizátori pracovali pred začiatkom SZU s rozpočtom vo výške približne dva milióny eur.
     

Najväčší nápor ľudí očakáva Organizačný výbor SZU počas otváracieho a záverečného ceremoniálu a víkendov. Počas trvania univerziády budú posilnené linky zubačky a tatranskej električky. Takisto bude dopravne prepojené Štrbské Pleso s Osrblím. "Nechceme Štrbské Pleso zahltiť ďalšími vozidlami výprav, vieme, aké sú tam kapacity. Očakávame návštevnosť 6- až 7-tisíc a na to by neboli kapacity dostatočné," uviedol generálny sekretár OV SZU Peter Hamaj.

     

Usporiadatelia dolaďovali pred ostrým štartom podujatia už len posledné detaily. Najskôr však museli splniť päť základných úloh, ktoré dostali od Medzinárodnej federácie univerzitného športu (FISU). "Išlo o inštaláciu chladiaceho zariadenia na nájazde skokanského mostíka HS-100 a preloženie časti bežeckej trate z chodníka, ktorý  vedie okolo jazera Štrbské Pleso, do novej lokality poza Slepé Pleso, aby nedochádzalo ku kolízii turistov a samotných pretekárov. Ďalej sme museli zabezpečiť sfunkčnenie výroby technického snehu na bežeckom štadióne i na skokanskom mostíku a dokončiť multifunkčnú budovu v biatlonovom stredisku v Osrblí. Piatou úlohou bolo zorganizovať a zrealizovať tzv. testovacie súťaže, ktoré overili pripravenosť športovísk i samotného personálu na zvládnutie pretekov zimnej univerziády," priblížil technické nariadenia od FISU športový riaditeľ OV SZU Peter Chudý.
     

Organizátori chcú byť pripravení na sto percent, ale prírodný faktor počasia neovplyvnia. Problémy skokanom na lyžiach by mohol robiť silný vietor. "Samozrejme, sú veci, na ktoré nemáme dosah. Môže nastať situácia, že rýchlosť vetra na nájazde bude príliš vysoká, skokanom neumožní spustiť sa z nájazdovej veže a bezpečne tak  realizovať letovú fázu skoku. My sme však pripravení aj na takúto možnosť. V programe univerziády figurujú v priebehu deviatich dní päť súťaží skokanov a tri preteky združenárov. Jednak je tam určitá variabilita, že máme jeden až dva dni na to, aby sme preteky posunuli v prípade, že by silno fúkalo. Náš mostík je zároveň vybavený  umelým osvetlením, takže ak by bola sila vetra v priebehu dňa veľmi vysoká, vieme po dohode s technickými delegátmi FISU a FIS zrealizovať preteky vo večerných alebo nočných hodinách tak, aby sme naplnili  kompletný program podujatia," dodal Chudý.
     

Teplá zima zamotala hlavy organizátorom najmä čo sa týka nedostatku snehu. Predpovede počasia na nadchádzajúce dni sú však optimistickejšie. "Prvýkrát nás postihlo výrazné oteplenie v decembri, potom aj začiatkom tohto roku. Prírodný sneh sa celý roztopil, 10. januára bolo sedem stupňov a niekoľkohodinový lejak. Predpoveď počasia však hovorí, že sa sneh udrží. Tento víkend by malo prísť prvé sneženie, ďalšie na budúci týždeň. Na bežeckom štadióne na Štrbskom Plese je na 2,5 km dlhom okruhu aktuálne 60 cm technického snehu. Ďalšie dni sa budeme sústreďovať na to, aby sme naviezli ďalší sneh na predĺženie tohto okruhu z 2,5 na 3,75, resp. na 5 km. Samozrejme, bude to záležať od meteorologických podmienok vo Vysokých Tatrách. V noci by mali byť mínusové teploty, pri ktorých sa dá vyrábať do zásoby technický sneh. Zároveň očakávame aj prírodné sneženie," uviedol Chudý a za kompletný organizačný výbor na záver vyslovil garanciu: "Čo sa týka snehu, môžem vám zaručiť, že tak Osrblie, ako aj Štrbské Pleso, budú po snehovej stránke na zvládnutie pretekov zimnej univerziády náležite pripravené."
     

Slovensko bude na univerziáde reprezentovať 96-členný tím športovcov a členov realizačných zložiek. Zastúpenie bude mať v ôsmich športových odvetviach - alpskom lyžovaní, behu na lyžiach, skokoch na lyžiach, biatlone, hokeji, snoubordingu, akrobatickom lyžovaní a krasokorčuľovaní.
     

O univerziádu je veľký záujem aj zo strany dobrovoľníkov, organizátorom prišli prihlášky z celého sveta. Zo Slovenska to bolo približne 550, zo zahraničia 400. Na podujatí sa ich napokon zúčastní 230, z toho 175 na Štrbskom Plese a 55 v Osrblí. Väčšina z nich sú študenti slovenských univerzít, ale nájdu sa medzi nimi i ľudia z Čiech, Srbska, Ukrajiny či Portugalska.
     

Tak, ako býva tradíciou na olympijských hrách, aj univerziádu odštartuje otvárací ceremoniál. Naplánovaný je na 24. januára o 18.00 h na Štrbskom plese. "Na otváracom ceremoniáli očakávame návštevnosť zhruba 6 až 8-tisíc ľudí. Bude to približne dvojhodinové podujatie, ktoré bude obsahovať všetky potrebné veci ako vztýčenie vlajky a  zahratie hymien, ale obohatí ho aj približne hodinový kultúrny program, počas ktorého chceme predstaviť krásy Slovenska a ukázať ľuďom, čo tu všetko máme," prezradil Hamaj.
     

Tvárou a ambasádorkou univerziády je Danka Barteková. Úspešná športová strelkyňa je viacnásobnou medailistkou z MS, ME, na OH 2012 v Londýne získala bronz, od roku 2013 je členkou Medzinárodného olympijského výboru v komisii športovcov. Návštevníkov v Štrbskom Plese a Osrblí bude sprevádzať kamzík s menom Uggi. Maskot je odetý v  slovenských národných farbách, biely kostým zdobia dva rohy - červený a modrý.
     

Brány SZU sa na Slovensku otvoria 24. januára. Prvého februára na záverečnom ceremoniáli odovzdá Slovensko štafetu španielskej Granade, ktorá je hlavným organizátorom a podujatie privíta od 4. do 14. februára. Slovensko počas podujatia navštívi 465 športovcov z 34 krajín.

     

Nominácia SR na 27. zimnú univerziádu:      

alpské lyžovanie: Kristína Saalová, Martin Rázus, Jana Gantnerová, Daniela Kamenická, Vladimír Siran, Matej Falat, Martin Hyska      

krasokorčuľovanie: Lukáš Csölley, Federica Testová, Alexandra Kunová      

akrobatické lyžovanie: Igor Janckulík, Zuzana Stromková      

ľadový hokej: Pedter Luntner, Ján Pardavý, Denis Mihálik, Peter Záviš, Peter Klobúčnik, Jozef Kentoš, Ján Žiak, Patrik Palovič, Kristián Bača, Roman Hus, Matúš Trenčan, Denis Nociar, Andrej Sucharda, Norbert Hudcovský, Peter Gapa, Edmund Piacka, Marek Mrušiak, Peter Kopecký, Matúš Budiak, Nikolas Ketner, Juraj Gašparovič, Dušan Sidor, Patrik Szabo, Anton Cavrk, Martin Tekáč, Patrik Barilla, Martin Uhnák, Igor Cibula, Rastislav Zvara, Ondrej Rusnák, Samuel Baroš, Ján Zlocha, Juraj Halo      

snoubording: Matej Dolník, Matej Bačo      

biatlon: Michal Kubaliak, Juraj Valenta, Michal Sima, Henrich Lonský, René Bevelaqua, Andrea Horčíková, Lucia Šimová, Paulína Fialková, Alžbeta Majdišová, Janka Maráková     

beh na lyžiach: Eva Segečová, Barbora Klementová, Katarína Krišicová, David Brünn, Rudolf Michalovský, Michal Polačko, Andrej Segeč, Erik Urgela     

skoky na lyžiach: Michal Pendziviater, Mojmír Nosáľ




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies