V SND sa predstavia svetové tanečné hviezdy

NETKY.SK • 29 Marec 2011, 10:33 • 2 min
V SND sa predstavia svetové tanečné hviezdy

V SND sa predstavia svetové tanečné hviezdy

slovakia

left justify in out

img

Hviezdne mená prestížnych baletných scén sa predstavia 6. apríla na exkluzívnom baletnom galakoncerte v novej budove Slovenského národného divadla (SND). V programe Balet Gala - Pomôže celé Slovensko bude účinkovať dlhoročný sólista a riaditeľ Berlínskeho baletu Vladimír Malachov a talent holandského baletu Cédric Ygnace. TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažitková.
      Vladimír Malachov predvedie so svojou partnerkou romantický neoklasický duet z baletu Le parc v choreografii Angelina Preljocaja. Duet znázorňujúci ľúbostné spojenie dvoch milencov je výnimočný svojou poetikou a vášňou. V jednej časti duetu sú tanečníci spojení bozkom, pričom predvádzajú náročné baletné figúry. Vzťah oboch milencov umocňuje výrazná hudba W. A. Mozarta.
      Nositeľ ocenenia Golden Swan Award Cédric Ygnace, ktorého zahraničné médiá nazývajú aj nádejou medzinárodného baletu a najväčším talentom holandského baletu, sa na Slovensku predstaví po prvý raz. Jeho cesta na vrchol tanečného neba nebola jednoduchá. Začal študovať na baletnej škole Parížskej opery. Neposedné dieťa však vôbec nejavilo záujem o balet, skôr o futbal. Zo školy ho vylúčili a zdalo sa, že kariére tanečníka je koniec. Obrovský potenciál si však všimol vtedajší riaditeľ Baletu parížskej opery Rudolf Nurejev, ktorý mu vybavil štipendium na Akadémii klasického tanca princeznej Grace v Monaku. S podporou princeznej Stéphanie a pod vedením primabaleríny Mariky Besobrasovej sa Ygnace vypracoval na prvotriedneho tanečníka, ktorý vyhrával všetky baletné súťaže vo svojej kategórii. Vďaka talentu a sebadisciplíne získal miesto v Les Ballets de Monte-Carlo a neskôr v Holandskom národnom balete, kde sa stal vedúcim sólistom súboru. Na svojom konte má viac ako 80 baletov. V Bratislave zatancuje choreografie od Krysztofa Pastora.
      Na galakoncerte vystúpia aj ďalší umelci z baletných súborov z celého sveta - hviezdy Holandského národného baletu, baletu Štátnej opery vo Viedni, baletného súboru Stuttgartu. To najlepšie z oblasti klasického i súčasného tanca predvedú aj sólisti baletu SND a baletu ŠD Košice.
      Balet Gala - Pomôže celé Slovensko má aj ušľachtilý cieľ. Podtitulom podujatia je slogan Umením za život bez drog... "Predstavenie chce ukázať mladým ľuďom, ktorí majú problémy s drogami, že sa možno venovať činnostiam, ktoré ich v živote naplnia. Chceme podporiť ľudí, ktorým drogy zasiahli do života," uzavrela Pažitková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies