V slovenskom zdravotníctve nie je podľa Zachara bezvýchodiskový stav

NETKY.SK • 24 Október 2017, 12:30 • 2 min
V slovenskom zdravotníctve nie je podľa Zachara bezvýchodiskový stav

BRATISLAVA - V slovenskom zdravotníctve nie je bezvýchodiskový stav. Vyhlásil to v utorok na konferencii Zdravotnícky manažment, ktorú zorganizoval týždenník Trend, analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar.

slovakia

left justify in out

"Pozreli sme sa na dáta posledných štyroch rokov a musíme konštatovať, že tu vidíme mierny trend zlepšovania aj spokojnosti pacientov, aj indikátorov kvality a samozrejme aj transparentnosti," povedal vo svojom príspevku.

Na druhej strane inštitút neeviduje zlepšovanie v hospodárskych indikátoroch. "Pri hospodárskych číslach by som rád veľmi striktne oddelil štátne univerzitné a fakultné nemocnice, kde pozorujeme neustály skoro lineárny trend zhoršovania hospodárskych čísel, a všeobecné nemocnice, kde naproti tomu vedia konsolidovať a postupne mierne zlepšujú svoje hospodárenie," vysvetlil Zachar.

Analytik tiež ocenil, že nástupom súčasného vedenia rezortu zdravotníctva sa zvýšila ochota sprístupňovať dáta. Avšak zároveň dodal, že problémom je ich kvalita. Zachar vyzval zástupcov nemocníc na lepšie kódovanie v rámci systému DRG, pretože stále sa nedajú použiť takzvané case mix indexy na váženie hodnotenia. "Nevieme, či napríklad Univerzitná nemocnica v Bratislave má skutočne tých najťažších pacientov, alebo či to nie je Rooseveltova nemocnica alebo podľa dát menšie nemocnice. Nedá sa bohužiaľ tieto dáta použiť ani do nášho hodnotenia," poznamenal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies