V Škótsku prijali revolučný zákon, ktorý nežnému pohlaviu zabezpečí bezplatný prístup k menštruačným potrebám

NETKY.SK • 25 November 2020, 21:40 • 2 min
V Škótsku prijali revolučný zákon, ktorý nežnému pohlaviu zabezpečí bezplatný prístup k menštruačným potrebám

EDINBURGH – V utorok schválil parlament zákon, ktorý odľahčí všetkým ženám v krajine ich peňaženky. Po novom budú mať bezplatný a univerzálny prístup k menštruačným potrebám, ktoré ich počas svojho cyklu jednoducho potrebujú mať po ruke.

slovakia

left justify in out

Škótsko sa tak stalo úplne prvou krajinou na svete, kde budú mať ženy menštruačné potreby úplne zadarmo. Informovala o tom agentúra AFP. Počas utorkového zasadnutia parlamentu bol jednohlasne schválený návrh zákona, vďaka ktorému budú tieto pomôcky bezplatne sprístupnené vo verejných budovách.

 

"Škótsko nebude poslednou krajinou, kde sa menštruačná chudoba stane históriou, ale má šancu byť prvou takouto krajinou," uviedla poslankyňa Monica Lennonová, ktorá s toutou revolučnou myšlienkou prišla.

 

Bezplatný prístup k hygienickým potrebám mali doteraz iba žiačky či študentky na školách. To sa však odteraz zmení a budú dostupné pre všetky ženy v krajine.

 

img

 

Aktuálne je na šéfoch jednotlivých ministerstiev vypracovať plán, ako sprístupniť tieto potreby aj na iných miestach, ako sú len školské toalety. Autorka tohto zákona uviedla, že ide o jedinečnú legislatívu svojho druhu, pričom presadzuje voľnejší prístup k tejto téme v spoločnosti.

 

"Som hrdá, že som mohla hlasovať za takýto prevratný návrh, vďaka ktorému sa Škótsko stane prvou krajinou na svete, ktorá poskytne bezplatné menštruačné potreby všetkým, ktorí ich potrebujú," uviedla premiérka Nicola Sturgeonová na sociálnej sieti Twitter.

 

img

 

Jedným z ďalších dopadov koronakrízy, o ktorom sa však veľa nehovorí je aj menštruačná chudoba. Teda neschopnosť žien si v dôsledku zhoršenej finančnej situácie na pravidelnej báze zabezpečovať tieto nevyhnutné hygienické potreby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies