V Šanliurfe zakázali verejné zhromaždenia, medzi ľuďmi sa šíri panika kvôli islamistom

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 14:22 • 2 min
V Šanliurfe zakázali verejné zhromaždenia, medzi ľuďmi sa šíri panika kvôli islamistom

ANKARA - Úrady tureckej provincie Šanliurfa, kde v pondelok pri výbuchu v meste Suruč zahynulo najmenej 32 ľudí, vydali dnes zákaz demonštrácií, pochodov a ďalších masových podujatí.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v snahe predísť ďalším možným incidentom, napísal dnes na svojej webovej stránke turecký denník Hürriyet. Denník informoval, že medzi obyvateľmi mesta Šanliurfa dnes vypukla panika po tom, ako sa objavili správy, že extrémistická organizácia Islamský štát (IS) - podozrievaná z pondelkového výbuchu v Suruči - otrávila zdroj pitnej vody v meste. Ľudia začali v obchodoch skupovať 19-litrové bandasky s vodou. V niektorých obchodoch sa už minuli skladové zásoby.

 

Radnica v Šanliurfe medzičasom obyvateľom mesta a priľahlým oblastí oznámila, že testy vzoriek pitnej vody odobratých zo šiestich zdrojov, ktoré dala spraviť, boli negatívne na prítomnosť jedu. Ubezpečila tiež o zvýšenej ochrane rezervoárov vody a priebežnom zisťovaní jej zdravotnej bezpečnosti.

 

Výbuch v Suruči sa odohral v pondelok okolo poludnia pri vchode do záhrady kultúrneho centra, kde sa zišlo asi 300 mladých ľudí z Federácie mládežníckych združení socialistov. Zahynulo pritom najmenej 32 ľudí a ďalšie desiatky utrpeli zranenia.

 

Mladí ľudia sa mali presunúť do prevažne kurdského mesta Kobané v Sýrii a pomáhať tam pri rekonštrukcii domov a infraštruktúry zničených počas desať mesiacov trvajúcich bojov kurdských polovojenských oddielov s bojovníkmi extrémistického Islamského štátu. V pondelok večer sa v rôznych častiach Turecka uskutočnili protestné zhromaždenia, na ktorých ich účastníci odsúdili bombový útok v Suruči.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies