Univerzita Komenského patrí medzi top univerzity sveta. V rebríčku opäť poskočila!

NETKY.SK • 3 Máj 2021, 12:43 • 2 min
Univerzita Komenského patrí medzi top univerzity sveta. V rebríčku opäť poskočila!

BRATISLAVA - Univerzita Komenského v Bratislava (UK) sa zaradila medzi tri percentá najlepších vysokých škôl sveta.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa UK Lenka Miller. UK sa umiestnila v rebríčku Center for World University Rankings (CWUR) na 609. miesto. 

 

CWUR je najväčší svetový rebríček univerzít, ktorý hodnotí takmer 20-tisíc inštitúcií na svete. Tento rok zverejnil zoznam dvetisíc najlepších.

 

UK si drží stabilné miesto v rebríčku
Univerzita Komenského sa v posledných piatich rokoch stabilne drží v siedmej stovke najlepších univerzít, za toto obdobie však stúpla o približne 50 miest.

 

Zároveň je najlepšie hodnotenou slovenskou vysokou školou. Do rebríčka dostali aj ďalšie dve slovenské vysoké školy, ktoré sú v druhej tisícke.

 

Kritéria sú veľmi prísne
Rebríček hodnotí štyri hlavné indikátory: kvalitu vzdelávania (25 percentná váha), zamestnanosť absolventov (25 percentná váha), kvalitu pedagógov (10 percentná váha) a výkonnosť výskumu (40 percentná váha).

 

Kvalita vzdelávania je meraná počtom absolventov univerzity, ktorí získali významné medzinárodné ocenenia v pomere k veľkosti univerzity.

 

Zamestnanosť absolventov sa určuje počtom absolventov, ktorí sú vo vrcholových riadiacich pozíciách firiem v svetových firmách v pomere k veľkosti univerzity.

 

Kvalita pedagógov je meraná počtom akademikov, ktorí získali významné medzinárodné ocenenia. Výkonnosť výskumu je určovaná počtom vedeckých článkov, kvalitou časopisov, v ktorých sú zverejnené, a citáciami.

V rebríčku vedú americké univerzity – Harvardská univerzita, MIT – Massachusetts Institute of Technology a Stanfordská univerzita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies