Americká viceprezidentka vystúpi na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii

NETKY.SK • 17 Február 2022, 06:56 • 2 min
Americká viceprezidentka vystúpi na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii

WASHINGTON - Kamala Harrisová povedie tento víkend americkú delegáciu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Na okraji konferencie sa zúčastní na niekoľkých stretnutiach na vysokej úrovni, medzi inými bude rokovať i s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

slovakia

left justify in out

„Viceprezidentka vedie tento rok americkú delegáciu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Je to jasný signál, že zaangažovanosť s našimi spojencami a partnermi je absolútne kritickou súčasťou našej celkovej diplomacie a nášho prístupu k situácii,“ uviedol nemenový predstaviteľ Bieleho domu pre novinárov.

 

img

 

Americká viceprezidenta sa má v piatok v Mníchove stretnúť najskôr s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a neskôr aj s lídrami pobaltských krajín – Litvy, Lotyšska a Estónska. Počas týchto stretnutí bude rokovať o posledných udalostiach súvisiacich so zhromažďovaním ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach, či ďalšej pripravenosti spojencov NATO posilniť východné krídlo aliancie.

 

Prečítajte si tiež: Rusko ukončilo vojenské cvičenie na Kryme

 

Následne v sobotu vystúpi na bezpečnostnej konferencii. Očakáva sa, že vo svojom prejave sa zameria na situáciu okolo Ukrajiny, či na uistenie spojencov USA o záväzku Spojených štátov voči Severoatlantickej aliancii a partnerom.

 

img

 

Po prejave sa plánuje stretnúť na okraji konferencie s ukrajinským prezidentom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom  a ďalšími zahraničnými lídrami. Podľa zdroja z Bieleho domu má Harrisová na konferencii vyslať signál, že USA preferujú cestu diplomacie pri riešení krízy týkajúcej sa Ukrajiny, avšak zároveň sú pripravené na akúkoľvek ruskú agresiu.

 

Možno vás zaujme: Republikáni žiadajú Joe Bidena, aby podstúpil kognitívny test. Chcú ho ponížiť?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies