Konkrétne prevádzky, ktoré fungujú od stredy v režime OTP a OP+

NETKY.SK • 17 Január 2022, 20:22 • 2 min
Konkrétne prevádzky, ktoré fungujú od stredy v režime OTP a OP+

BRATISLAVA – Od stredy 19. januára sa môžu otvoriť prevádzky kúpalísk, wellness a akvaparkov. Fungovať môžu len v novom režime OP+. Ten sa bude týkať aj fitnescentier. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v aktuálnej vyhláške k pravidlám, rozdelil podujatia do troch skupín podľa rizikovosti. K prevádzkam fungujúcim v režime OTP sa zaradia autoškoly, vonkajšie športoviská, vleky a lanovky.

slovakia

left justify in out

Akvaparky, fitnescentrá a wellness

Pre fitnescentrá bude platiť maximálna kapacita jedna osoba na 15 štvorcových metrov alebo najviac 50 ľudí. Tiež musia viesť zoznam návštevníkov prevádzky. Pre wellness, akvaparky, prírodné liečebné kúpele a kúpeľné liečebne platí podľa vyhlášky maximálna kapacita jedna osoba na 15 štvorcových metrov z krytej plochy zariadenia určenej pre zákazníkov alebo najviac 50 ľudí. Kúpeľov a kúpeľných liečební, ktoré majú ľudia zdravotne indikované, sa režim OP+ netýka.

 

img

 

Vysoko rizikové podujatia

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v aktuálnej vyhláške rozdelil podujatia do troch skupín podľa rizikovosti. Na tých najrizikovejších sa môže zúčastniť najviac 20 osôb. Pre vysokorizikové podujatia, ako sú napríklad oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach a podobne, platí od 19. januára režim OP+. Pre ostatné typy hromadných podujatí režim OP+ neplatí.

 

Za vysoko rizikové podujatia vyhláška považuje hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania alebo iné hromadné podujatia, ktoré nespadajú do menej rizikových kategórií. Podmienkami sú režim OP+, maximálne 20 osôb, ale aj povinný zoznam účastníkov s uvedenými telefonickými alebo e-mailovými kontaktmi pre prípad epidemiologického vyšetrovania. Organizátor musí zoznam uchovávať dva týždne po ukončení podujatia a potom ho zničiť. Čo sa týka stredne rizikových podujatí, ide napríklad o návštevu kina spojenú s konzumáciou, športové podujatia s divákmi, bohoslužby so spevom či divadelné predstavenia s občerstvením. Tam platí režim OP a maximálne 25-percentné využitie kapacity alebo najviac 100 osôb. Medzi nízko rizikové podujatia patrí návšteva kina bez konzumácie v sále, bohoslužby bez spevu alebo divadelné predstavenie bez občerstvenia. Tam môže byť využitých maximálne 50 % kapacity alebo najviac 100 osôb.

 

Vonkajšie športoviská

Podobne ako napríklad lanovky a vleky, aj vonkajšie športoviská budú prístupné v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Ruší sa pre ne kapacitné obmedzenie. Hygienici v nej spresňujú, že vonkajšie športoviská môžu fungovať od 5.00 h do 22.00 h. Doterajšie kapacitné obmedzenie maximálne jedna osoba na 15 štvorcových metrov alebo najviac 30 osôb sa ruší. Podmienky nastavené pre organizovaný a profesionálny šport sa nemenia.

 

img

 

Autoškoly

Autoškoly sa zaradia k prevádzkam fungujúcim v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). „Počas teoretickej výučby a skúšok je potrebné zabezpečiť dvojmetrové rozstupy frekventantov, uvedené sa nevzťahuje na inštruktora, lektora a skúšobného komisára,“ dodávajú hygienici. Upozorňujú tiež, že v miestnosti platí kapacitné obmedzenie jedna osoba na 25 štvorcových metrov. „Ak má miestnosť menej ako 250 štvorcových metrov, maximálny počet účastníkov je 30,“ objasňuje ÚVZ SR. Pri jazdách a záverečných praktických skúškach môže byť vo vozidle len jeden účastník kurzu, inštruktor, respektíve skúšobný komisár.

 

Možno vás zaujme: Nový režim OP+ bude platiť od stredy pre viaceré prevádzky



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies