Pôrodnosť v Číne dosiahla rekord

NETKY.SK • 17 Január 2022, 08:00 • 2 min
Pôrodnosť v Číne dosiahla rekord

PEKING - Pôrodnosť klesla v minulom roku na rekordné minimum. Zatiaľ čo v roku 2020 sa narodilo 8,52 dieťaťa na 1 000 obyvateľov, vlani to bolo iba 7,52 dieťaťa, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje čínskeho štatistického úradu.

slovakia

left justify in out

Podľa neho ide o najnižšiu pôrodnosť od začiatku robenia záznamov v roku 1949, keď vznikla komunistická Čínska ľudová republika. Ide tiež o najnižší údaj zaznamenaný v štatistickej ročenke od roku 1978.

 

img

 

Hoci vládnuca komunistická strana v roku 2016 uvoľnila politiku jedného dieťaťa a umožnila mať párom dve deti, táto zmena nepriniesla očakávaný efekt, konštatuje AFP. Vlani preto došlo k ďalšiemu zmierneniu a párom je umožnené mať tri deti. Politiku jedného dieťaťa zaviedol generálny tajomník Komunistickej strany Číny Teng Siao-pching v roku 1980 s cieľom obmedziť rast populácie a podporiť hospodársky rozvoj. Výnimku mali neskôr vidiecke rodiny, ktorým sa narodilo ako prvé dievča, a niektoré etnické menšiny.

 

Prečítajte si tiež: Ťažké kresťanské otázky: Je Boh proti sexu?

 

Z oficiálnych údajov štatistického úradu tiež vyplýva, že v roku 2021 sa v Číne narodilo 10,62 milióna detí, čím sa počet jej obyvateľov zvýšil na 1,41 miliardy. Prirodzený prírastok obyvateľstva, teda rozdiel medzi počtom živonarodených a zomretých, však klesol z predchádzajúcich 1,45 na 0,34 na 1 000 obyvateľov. „Demografický problém je dobre známy, ale rýchlosť starnutia populácie je jednoznačne rýchlejšia, než sa očakávalo,“ povedal Č'-wej Čang, hlavný ekonóm spoločnosti Pinpoint Asset Management. „Tiež to naznačuje, že potenciálny rast Číny sa pravdepodobne spomaľuje rýchlejšie, ako sa očakávalo,“ dodal.

 

img

 

Výsledky vlaňajšieho sčítania obyvateľstva, ktoré sa koná raz za desať rokov, ukázali, že populácia Číny rástla najpomalšie od 60. rokov 20. storočia. Ako dôvody klesajúcej pôrodnosti uvádzajú vyššie životné náklady a skutočnosť, že ľudia momentálne preferujú menšie rodiny.

 

Možno vás zaujme: VEDA: Orgazmus, ktorý riadi mobilná aplikácia? Novinka poteší najmä mužov!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies