V roku 1914 udelili Američanke Jacobsovej patent na podprsenku

NETKY.SK • 3 November 2013, 11:13 • 2 min
V roku 1914 udelili Američanke Jacobsovej patent na podprsenku

BRATISLAVA - Američanku Jacobsovú považujú za prvú priekopníčku podprsenky.

slovakia

left justify in out

Ženy v minulosti nepoznali spodné prádlo, konkrétne podprsenku, tak ako dnešné dámy. V tom čase boli v móde sťahujúce korzety, šnurovačky, či rôzne pásy.
Ešte v 16. a 17. storočí nosili dámy korzet. V 18. storočí nastali v módnom priemysle isté zmeny, ale stále to nebolo ono. Ženy nosili živôtiky, tielka a vypchávky. Korzety boli vyrobené z ťažkého drôtu alebo z rybích kostí, čo mohlo predstavovať pre konkrétnu dámu značné nepohodlie pri nosení.
Až 3. novembra 1914 dostala Američanka Mary Phelps Jacobsová patent na podprsenku. Preto ju možno pokladať za "prvú priekopníčku podprsenky" ako ju poznáme dnes.

Mary Phelps Jacobsová sa narodila 20. apríla 1891 v New Yorku. Jacobsová milovala umenie, bola spisovateľkou a vydavateľkou. Počas svojho života viedla rôzne kampane za práva žien. Zomrela na zápal pľúc v súvislosti s ochorením srdca v Ríme v roku 1970 . Informácie pochádzajú z Wikipédie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies