V Rakúsku sa onedlho zvýši nezamestnanosť na 450-tisíc osôb

NETKY.SK • 11 November 2013, 09:53 • 2 min
V Rakúsku sa onedlho zvýši nezamestnanosť na 450-tisíc osôb

VIEDEŇ - V Rakúsku stúpa nezamestnanosť už 27 mesiacov bez prerušenia. APA informuje, že v súčasnosti je v krajine registrovaných na úradoch práce, Arbeitmarktservice (AMS), vyše 361.000 osôb.

slovakia

left justify in out

Šéf ich centrály Johannes Kopf pre dnešné vydanie denníka Kurier uviedol, že sa situácia v krátkom čase dramaticky zhorší. Do konca januára budúceho roku by sa počet nezamestnaných mal zvýšiť na 450.000. Bude to preto, lebo rakúska ekonomika dosiahne tento rok prírastok len 0,5 % a na budúci rok sa ráta s jej vzostupom o 1,6 %. Počet nezamestnaných by mal klesnúť až v roku 2015.

Na trhu práce budú v najťažšej situácii ľudia vo vyššom veku, migranti a osoby s nízkou kvalifikáciou. Z celkového počtu nezamestnaných by ich malo prejsť rekvalifikáciou 47 %. Ostatní budú podľa Kopfa na tom veľmi zle.

V Rakúsku je štvrtina registrovaných nezamestnaných bez práce dlhšie ako rok. V Nemecku je ich podiel 45,5-%. V Rakúsku sa kladie veľký dôraz na obmedzovanie dlhodobej nezamestnanosti a na zvyšovanie flexibility ľudí. V krajine sa v nasledujúcom roku vydá na aktívnu zamestnaneckú politiku 1,14 miliardy eur. Bude to štvrtá najvyššia suma v EÚ. Európa v tejto oblasti sporí, a tým sa podľa Kopfa dopúšťa ťažkej chyby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies