V rakúskej obci Edelstal sa vlani narodili štyri deti, z nich tri sú Slováci

NETKY.SK • 18 Február 2016, 08:59 • 2 min
V rakúskej obci Edelstal sa vlani narodili štyri deti, z nich tri sú Slováci

EDELSTAL – V rakúskej prihraničnej obci Edelstal sa v roku 2015 narodili štyri deti, z nich tri slovenským rodičom. Pre TASR to dnes potvrdila Barbora Trebichalská, ktorá je mamou jedného z novorodencov.

slovakia

left justify in out

„V minulom roku tu pribudli traja Slováci a jedno dieťa sa narodilo rakúsko-kubánskym rodičom,“ uviedla Trebichalská s tým, že im prišiel domov osobne zaželať všetko najlepšie starosta a v mene obce im odovzdal aj finančnú hotovosť.

 

„Najmä v menších obciach je to pre túto oblasť v Rakúsku typické, aj keď takýto zvyk udržiava aj starostka Kittsee, ktoré nemôžeme rátať za malú obec,“ doplnila Trebichalská. Dodala, že deťom v predškolskom veku, ktoré navštevujú materskú školu v Edelstale, spolková krajina Dolné Rakúsko prepláca školné. „Rodičia ho síce musia každý mesiac uhradiť škôlke, ale kraj im napokon celoročné školné vráti,“ povedala Trebichalská.

 

V rakúskej obci Edelstal, v ktorej z celkového počtu obyvateľov je pätina Slovákov, navštevuje materskú školu 26 detí. Z nich dve tretiny sú zo slovenských rodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies