USA uzavrú vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Sankcie hlásia aj Apple a Boeing

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 07:49 • 2 min
USA uzavrú vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Sankcie hlásia aj Apple a Boeing

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden prisľúbil Ukrajincom v ich boji za slobodu všemožnú pomoc vrátane vojenskej, ekonomickej a humanitárnej podpory. Spojené štáty podľa neho poskytnú Kyjevu priamu pomoc prevyšujúcu miliardu dolárov. Vojakov tam však nepošle.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Biden tiež oznámil, že Spojené štáty uzavrú svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá, rovnako ako to už urobili viaceré európske krajiny a Kanada. Súčasne avizoval, že Spojené štáty podniknú tvrdé opatrenia voči ruským oligarchom. V spolupráci s európskymi spojencami im zhabú luxusné jachty, byty a súkromné lietadlá.

 

img

 

Prezident USA tiež oznámil, že Washington v spolupráci s troma desiatkami krajín uvoľní zo zásob po celom svete 60 miliónov barelov ropy. Tridsať miliónov barelov poskytnú Spojené štáty z vlastných strategických rezerv.

 

„Putinova vojna bola vopred naplánovaná a ničím nevyprovokovaná. Odmietol diplomatické snahy. Myslel si, že Západ a NATO nezareagujú. Myslel si, že nás rozdelí. Putin sa mýlil. Boli sme pripravení,“ vyhlásil Biden, ktorý vyjadril presvedčenie, že diktátori musia pykať za svoje agresívne činy, lebo spôsobia vo svete ešte viac zmätku a chaosu.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Ruskí vojaci prenikli do Chersonu, dobyli stanicu a prístav

 

„Úplne jasne som už deklaroval, že Spojené štáty a ich spojenci budú brániť každý kúsok územia krajín NATO s plným nasadením našej kolektívnej sily,“ vyhlásil Biden. Za týmto účelom zmobilizovali americké pozemné sily, letectvo aj námorníctvo, aby chránili Poľsko, Rumunsko, Litvu, Lotyšsko, Estónsko a ďalšie krajiny Severoatlantickej aliancie.

 

Ďalšie sankcie 

 

Americká spoločnosť Apple v utorok oznámila, že úplne pozastavuje predaj svojich produktov v Rusku v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. „Pozastavili sme predaj všetkých produktov v Rusku. Minulý týždeň sme zastavili všetok export našich produktov do tejto krajiny,“ uviedli vo vyhlásení Apple, ktoré zverejnili americké médiá.

 

Spoločnosť zároveň oznámila, že v Rusku obmedzuje Apple Pay aj ďalšie svoje služby a že zablokovala sťahovanie aplikácií ruských štátnych médií RT a Sputnik mimo územia Ruska. 

 

„Sme hlboko znepokojení z ruskej invázie na Ukrajinu a stojíme pri všetkých ľuďoch, ktorí trpia v dôsledku súvisiaceho násilia. Podporujeme úsilie humanitárnych organizácií, poskytujeme pomoc potrebnú pri vznikajúcej utečeneckej kríze,“ vyhlásila firma Apple.

 

 

K podobnému kroku z rovnakých dôvodov pristúpila aj nadnárodná spoločnosť ExxonMobil. V utorok uviedla, že postupne ukončí svoje aktivity pri ťažbe ropy pri Sachaline a že už v Rusku nebude investovať žiadne ďalšie prostriedky.

 

Ďalšia veľká americká spoločnosť Boeing oznámila, že pozastavuje technickú podporu pre ruské letecké spoločnosti, ako aj fungovanie svojej pobočky v Moskve. Podľa AFP môže tento krok tvrdo postihnúť ruské aerolínie Aeroflot, ktoré prevádzkujú Boeingy 737 a 777.

 

img

 

Európska únia v utorok rozhodla o zákaze vysielania ruských štátnych médií RT (Russia Today) a Sputnik v EÚ. Takisto rozhodla o vylúčení určitých ruských bánk zo systému SWIFT. Informovalo o tom Francúzsko, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ. 

 

Toto rozhodnutie vstúpi do platnosti v stredu po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Zástupcovia 27 členských krajín EÚ sa takisto dohodli na zákaze zúčastňovať sa na projektoch spolufinancovaných Ruským fondom priamych investícií (RDIF), uviedlo francúzske predsedníctvo.

 

Rozhodnutie o vylúčení z medzibankového platobného systému SWIFT sa týka siedmich bánk

 

Možno vás zaujme: Odborníci vyzývajú ľudí, aby sa nepripájali k DDoS útokom na ruské servery

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies