Prví žiadatelia dostanú z Fondu vzájomnej pomoci viac ako 30 tisíc eur

NETKY.SK • 10 Október 2020, 10:12 • 2 min
Prví žiadatelia dostanú z Fondu vzájomnej pomoci viac ako 30 tisíc eur

BRATISLAVA - Z Fondu vzájomnej pomoci, ktorý na jar založil premiér Igor Matovič (OĽANO), sa v pondelok (12. 10.) vyplatia prvé príspevky vo výške takmer 32 000 eur. Uviedol to tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

slovakia

left justify in out

Dohodu o poskytnutí pomoci zatiaľ ÚV uzavrel s 56 žiadateľmi. Dohody budú podľa odboru zverejnené v Centrálnom registri zmlúv.

 

"V zmysle pravidiel poskytovania príspevkov z fondu každému vyplateniu podpory z Fondu vzájomnej pomoci predchádza aj proces uzatvorenia dohody o poskytnutí finančnej pomoci. Doposiaľ ich bolo uzatvorených 56 vo výške viac ako 32 000 eur. Platby na základe týchto dohôd budú poukázané z účtu Fondu vzájomnej pomoci v pondelok 12. októbra," skonštatoval odbor.

 

img

 

Vedúci ÚV Július Jakab vyzýva ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi, aby využili možnosť požiadať o príspevok. "Vyzývam všetkých, ktorí sa ocitli v ťažkej situácii, nech žiadajú o podporu z fondu," uviedol.

 

O podporu sa môžu uchádzať aj ľudia z kultúrnej oblasti, ako aj zo všetkých oblastí, ktoré sa v dôsledku koronakrízy ocitli v ťažkej situácii.

 

img

 

Len overení žiadatelia

Úrad vlády vypláca prostriedky z fondu s pomocou neziskovej organizácie Ľudia ľuďom. Zriadil webový portál, kde môžu uchádzači o pomoc uverejniť svoju žiadosť. Každý overený žiadateľ má automaticky nárok na 500 eur z fondu.

 

Záleží to aj od verejnosti 

Ďalšie príspevky závisia od podpory verejnosti. Z fondu poskytne ÚV konkrétnemu žiadateľovi o pomoc toľko peňazí, koľko mu prispeje verejnosť. Ak prispeje verejnosť desiatimi eurami a viac, z fondu pôjde desať eur.

 

img

 

Odkiaľ sú peniaze?

Na transparentnom účte fondu sa momentálne nachádza vyše 690 000 eur. Fond predstavil Matovič ako spoločné rozhodnutie koaličných strán s tým, že doň budú prispievať predstavitelia koalície. Má ísť o formu pomoci pre ľudí zasiahnutých koronakrízou. Podľa informácií na transparentnom účte do fondu posielajú peniaze prevažne poslanci parlamentu za OĽANO a Sme rodina.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona