V prvý deň predčasných volieb v Česku odovzdalo hlasy asi 40 percent voličov

NETKY.SK • 26 Október 2013, 07:35 • 2 min
V prvý deň predčasných volieb v Česku odovzdalo hlasy asi 40 percent voličov

PRAHA - Približne 40 percent českých voličov odovzdalo v piatok svoje hlasy v prvý deň dvojdňových predčasných volieb do Poslaneckej snemovne, dolnej komory Parlamentu ČR.

slovakia

left justify in out

Po uzavretí volebných miestností o 22.00 SELČ o tom informovali volební komisári, ktorých citoval spravodajský server lidovky.cz. Záujem voličov sa však v jednotlivých regiónoch dosť líšil. Niekde prišla hlasovať len asi tretina inde až polovica ľudí zapísaných vo voličských zoznamoch. S ohľadom na predĺžený víkend sa dnes - počas druhého dňa volieb - očakáva omnoho nižšia účasť. Volebné miestnosti budú otvorené od 8.00 h do 14.00 h.

O priazeň voličov sa uchádzajú kandidáti celkovo 23 politických subjektov, z nich 17 na celom území krajiny. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že favorizovaných sociálnych demokratov by mohlo voliť 23 percent voličov, kým komunistov z KSČM asi 14 percent. ANO s protikorupčným programom by podľa prieskumov mohla získať asi 16 percentnú podporu. Bývalí koaliční patrneri ODS a TOP 09 zaznanenávali v prieskumoch len slabé preferencie.

Predčasné parlamentné voľby v Česku si vynútila vládna kríza, ktorá vyvrcholila júnovou demisiou premiéra Petra Nečasa v reakcii na škandál vyvolaný jeho vtedajšou priateľkou a súčasnou manželkou Janou Nagyovou a následným rozpustením Poslaneckej snemovne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies