V prípade tvrdého brexitu Británia údajne zaplatí EÚ z 39 mld. libier len časť

NETKY.SK • 25 August 2019, 16:00 • 2 min
V prípade tvrdého brexitu Británia údajne zaplatí EÚ z 39 mld. libier len časť

LONDÝN/BIARRITZ - Britský premiér Boris Johnson neplánuje v prípade tvrdého brexitu zaplatiť Európskej únii dohodnutú sumu, ale menej než štvrtinu, ak sa obe strany nedohodnú na nových podmienkach odchodu Británie z Európskej únie (EÚ). Uviedol to britský nedeľník Mail on Sunday.

slovakia

left justify in out

Podľa Mail on Sunday plánuje Johnson predstaviteľov EÚ na samite G7 vo francúzskom Biarritzi informovať, že v prípade nedohody na nových podmienkach brexitu Británia z plánovaných 39 miliárd libier (43,12 miliardy eur) minimálne 30 miliárd libier nevyplatí. A nie je vylúčené, že namiesto 9 miliárd nakoniec zaplatí len 7 miliárd libier.

 

Ako Mail on Sunday dodal, podľa britských právnikov by totiž v prípade tvrdého brexitu nedošlo k žiadnym nákladom, ktoré by boli spojené s nejakým prechodným obdobím. Preto by Británia v rámci takzvanej rozvodovej sumy 39 miliárd libier platiť nemala, ale iba spomínanú časť.

 

Rovnakú informáciu poskytla v nedeľu aj stanica Sky News, podľa ktorej by Johnson mal o tomto pláne informovať predsedu Európskej rady Donalda Tuska. To pravdepodobne vyvolá nesúhlasné reakcie zástupcov EÚ. Ešte v stredu (21. 8.) totiž úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona uviedol, že ani v prípade neriadeného brexitu sa Británia svojich záväzkov voči EÚ nezbaví.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies