Jozef Brhel sa vrátil na Slovensko kvôli výpovedi na polícii

NETKY.SK • 2 Február 2021, 14:47 • 2 min
Jozef Brhel sa vrátil na Slovensko kvôli výpovedi na polícii

Oligarcha Jozef Brhel sa vrátil na Slovensko aby vypovedal kvôli akcii Mýtnik.

slovakia

left justify in out

Jozef Brhel sa údajne nachádzal na Kanárskych ostrovoch no včera priletel do Viedne súkromným lietadlom s ďalšou osobou. Prestúpil do dodávky, ktorá ho odviezla k terminálu. Medzičasom sa na letisku objavili dve rakúske policajné hliadky i slovenské auto s diplomatickou značkou. Vonku čakali dve škodovky, ktoré dostali povolenie vojsť do letiskových priestorov.  Brhel nasadol do jedného z nich a smeroval na Slovensko, uviedol denník Plus 7 dní.

 

img

 

Vrátil sa na Slovensko vypovedať. Na prezídium prišiel dnes v sprievode svojho právneho zástupcu. Brhel figuruje v akcii Mýtnik. Na otázky viacerých novinárov nereagoval.

 

Súvisiaci článok: Oligarcha spájaný s opozičným Smerom sa nachádza len kúsok od Bratislavy

 

"Vzhľadom na štádium trestného konania (neverejné prípravné konanie) sa nebudeme podrobnejšie vyjadrovať k postupu orgánov činných v trestnom konaní ani k vykonávaným úkonom," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

 

Ešte v piatok (29. 1.) poslal do médií vyhlásenie, kde všetky obvinenia odmieta a svoju nevinu je rozhodnutý preukázať pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Súčasne sa vzdal výkonných pozícií v spoločnostiach patriacich do podnikateľskej skupiny ZMJ SICAV. Národná kriminálna agentúra zadržala v rámci piatkovej akcie Mýtnik Františka Imreczeho, ako aj podnikateľovho brata Petra Brhela. Špecializovaný trestný súd ich vzal oboch do väzby.

 

img

 

Kto je Jozef Brhel a čo je akcia Mýtnik?

 

Jozef Brhel, narodený 7. mája 1961, je bývalý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, bývalý štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky. Verejne angažovať sa začal v polovici 90. rokov, kedy začal podnikať v rôznych sektoroch vrátane IT, energetiky a obranného priemyslu. Počas Mečiarovej vlády sa v rokoch 1994 – 1998 stal štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva. Ďalej bol zvolený za poslanca Národnej rady za HZDS v dvoch volebných obdobiach.

 

V roku 2003 spolu s ďalšími 11 ľuďmi  založili novú politickú stranu Ľudová únia no koncom toho istého roku sa z vážnych rodinných dôvodov vzdal poslaneckého mandátu. V roku 2005 sa jeho meno začalo spájať so SMEROM. V roku 2006 už jaroslav Haščák spomínal Brhela ako jedného z akcionárov Smeru. Bohumil Hanzel tvrdil, že videl notársky overenú kópiu zmluvy medzi Robertom Ficom a skupinou piatich podnikateľov, podľa ktorej im malo patriť prvých 25 miest na kandidátnej listine Smeru v parlamentných voľbách v roku 2006.

 

Podľa zistení reportérov časopisu .týždeň získali Brhelove firmy počas vlád Roberta Fica v rokoch 2006 – 2010 a 2012 – 2015 štátne zákazky za minimálne 271 miliónov eur. Okolo roku 2018 sa Brhel začal sťahovať zo svojich IT firiem Sevitech a DWC Slovakia v snahe dištancovať sa od spolitizovanej spolupráce so stranou SMER-SD a orientovať sa na zahraničie pre obavy z poklesu výnosov IT firiem na Slovensku. Podiely vo firmách od neho kupovali jeho manažéri, resp. noví investori. Majetok Brhela a jeho rodiny bol v roku 2019 odhadovaný na 200 miliónov eur. Aktíva jeho spoločností sa v roku 2019 odhadovali asi na 1,4 miliardy eur.

 

img

 

Dostávame k akcii Mýtnik, v ktorej súvislosti sme už článok písali a môžete si ho prečítať tu: AKTAUALIZOVANÉ: NAKA zatkla bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho

 

Akcia Mýtnik je úzko spätá s Imreczem, ktorý je spolu s bývalým šéfom IT sekcie Finančnej správy Milanom Gregom a Janou Rovničanovou spájaný s obzvlášť závažným zločinom porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podnikateľ Peter Brhel ( brat Jozefa Brhela) je spájaný so zločinom prijímania úplatku. Do prípadu je údajne zapletený i Jozef Brhel a  Michal Suchoba, ktorý je momentálne údajne v cudzine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies