V Prešove vypukne podujatie "Leto s Rákocim"

NETKY.SK • 28 Júl 2023, 13:30 • 2 min
V Prešove vypukne podujatie "Leto s Rákocim"

Prešov-Na východe Slovenska to bude dýchať noblesou a históriou

slovakia

left justify in out

Ani polovica letných prázdnin, ktorú majú školáci takmer za sebou, neznamená, že je každej radosti koniec. Na deti aj dospelých čaká stále veľa zážitkov, o ktoré sa postarajú kompetentní v obecných či mestských kultúrnych inštitúciách. Na jedno veľké podujatie si môžete odskočiť do známeho okresného mesta na východe Slovenska. 

 

V Rákociho paláci, sídle Krajského múzea v Prešove to bude znovu dýchať históriou, dobovou hudbou a remeselnými tradíciami. Podujatie Leto s Rákocim privíta návštevníkov v sobotu 29. júla 2023 od 15.00 h do 19.00 h. TASR o tom informovala Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

 

"Rákociho palác, považovaný vo svojej dobe za najkrajší renesančný mestský palác v Hornom Uhorsku, sa spolu s múzeom ponorí nielen do histórie bohatej rodiny Rákociovcov, ale aj mesta a jeho okolia. Návštevníkom sa zreprodukuje ich život v podobe hraných scénok pripravených počas troch bezplatných skupinových vstupov pre 25 až 30 osôb," povedala Lehotská. Na tie je potrebné sa nahlásiť múzeu vopred telefonicky či osobne v sídle múzea na Hlavnej ulici v Prešove.

Chýbať nebude ani sprievodný program v podobe remeselného jarmoku, ukážok historického šermu a lukostreľby, ale ani tvorivé dielne a dobová kuchyňa s ochutnávkou. V programe vystúpia hudobná skupina Artio Band a Spolok šarišských šermiarov Sarus Prešov.

 

"Najväčším lákadlom tohtoročného podujatia bude rekonštrukcia príchodu šarišského župana, sedmohradského kniežaťa Františka II. Rákociho, ktorý bol vodcom posledného protihabsburského stavovského povstania v rokoch 1703 až 1711. Podujatie Leto s Rákocim vyvrcholí o 19.00 h jeho uväznením," dodala Lehotská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies