Grónsko zasiahli vysoké teploty

NETKY.SK • 22 December 2021, 20:29 • 2 min
Grónsko zasiahli vysoké teploty

KODAŇ – Na rekordnú úroveň sa dostali teploty v Grónsku, uviedol v stredu Dánsky meteorologický inštitút (DMI). Podľa tlačovej agentúry AFP je to v súlade s trendmi otepľovania, ktoré odborníci spájajú s globálnym otepľovaním.

slovakia

left justify in out

V tento predvianočný čas sa v hlavnom meste Nuuk vyšplhala ortuť teplomera len na 13 stupňov Celzia. Pre porovnanie priemerná teplota v Grónsku je - 5,3 stupňa Celzia. V meste Qaanaaq (bývalý názov Thule), ktoré leží na severe Grónska, dosiahli teploty 8,3 stupňa Celzia, pričom sezónny priemer je tam zvyčajne - 20,1 stupňa Celzia, tvrdí DMI.

 

img

Teplomer - ilustračná fotografia

 

Zmienený úrad však neuviedol, či zaznamenané teploty prekonali rekordy na ostrove, ktorý je súčasťou Dánska. „Jedným z dôvodov, prečo sme svedkami vysokých teplôt, je meteorologický fenomén fön,“ teplý vietor, ktorý je bežný na tomto najväčšom ostrove sveta, uviedla pre AFP klimatologička Caroline Drostová-Jensenová z DMI. „Je trochu nezvyčajné, že sa to deje súčasne na takom rozsiahlom území a pritom tak dlho. Globálne otepľovanie podporuje zvýšené teploty, ktoré v súčasnosti pozorujeme na území celého Grónska,“ uviedla. Teploty presahujúce o desať stupňov Celzia priemer viedli počas uplynulého leta k strate ľadovcov na rozsiahlom území tohto ostrova. V niektorých dňoch ľadovce prišli o rekordných osem miliárd ton ľadu, čo je dvojnásobok priemeru, ktorý ľadovce zvyčajne „zhadzujú“ v letnom období.

 

K téme: Ľadovce v Himalájach sa topia najrýchlejšie na svete



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies