V povodí Ipľa hniezdi podľa ornitológov nový vtáčí druh

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 20:09 • 2 min
V povodí Ipľa hniezdi podľa ornitológov nový vtáčí druh

LUČENEC – V povodí Ipľa v okrese Lučenec ornitológovia zaregistrovali nový hniezdiaci vtáčí druh v rámci Slovenska - pár labutí spevavých (Cygnus cygnus).

slovakia

left justify in out

O tom informovali odborníci zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti(SOS)/BirdLife Slovensko, podľa ktorých ide o zistenie nového hniezdneho druhu na Slovensku po desiatich rokoch.

 

„Zahniezdenie labute spevavej na juhu stredného Slovenska súvisí pravdepodobne s nárastom početnosti európskej populácie, ako aj s hniezdením druhu v blízkej oblasti na maďarskej strane Ipľa, v chránenom vtáčom území Ipoly völgye. V roku 2018 tam už hniezdili dva páry,“ vysvetlil Marian Mojžiš zo SOS/BirdLife.

 

img

 

Zistenie hniezdenia labute spevavej je podľa ornitológov o to vzácnejšie, že ide o druh hniezdiaci v severskej časti Európy a Ázie. Hniezdi v boreálnej zóne Eurázie, od Islandu po východnú Sibír. V minulosti jej stavy značne poklesli vplyvom prenasledovania človekom.

 

„V súčasnosti je populačný trend druhu v Európe silne rastúci a rozširuje sa aj jeho hniezdny areál. Z okolitých krajín hniezdi už 120 – 130 párov v Poľsku. V roku 2005 zahniezdil druh prvýkrát v Maďarsku a v roku 2017 v Českej republike,“ konkretizovali ornitológovia.

 

Labuť spevavá je veľkosťou takmer zhodná s našou početnejšou labuťou veľkou. Typickým je žltý koreň zobáka s čiernou špičkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies