ŠÚKL odporúča používanie vakcíny AstraZeneca. V niektorých krajinách už dostala stopku

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 17:31 • 2 min
ŠÚKL odporúča používanie vakcíny AstraZeneca. V niektorých krajinách už dostala stopku

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) odporúča pokračovať v očkovaní vakcínou od AstraZeneca. Viaceré členské krajiny EÚ dnes oznámili, že jej používanie dočasne pozastavili.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Viaceré krajiny v posledných dňoch pozastavili očkovanie touto vakcínou alebo pozastavili použitie niektorých šarží po hláseniach týkajúcich sa výskytu trombembolických komplikácií u zaočkovaných.

 

Prínosy prevyšujú riziká

Viacero krajín v posledných dňoch dočasne zastavilo používanie vakcíny AstraZeneca, aby prešetrili správy o krvných zrazeninách, ktoré sa objavili u ľudí po očkovaní. 

 

Ostatné členské štáty Európskej únie (EÚ) spolu s krajinami ako Spojené kráľovstvo, Kanada, Austrália a Mexiko pokračujú v očkovaní. Ako ŠÚKL uviedol na sociálnej sieti, pozastavenie očkovania je vo všetkých prípadoch preventívnym krokom.

 

img

 

Príčinná súvislosť medzi očkovaním a trombózou nebola preukázaná. Momentálne dostupné údaje nenasvedčujú tomu, že by zaznamenané prípady trombembólií priamo súviseli s očkovaním vakcínou AstraZeneca.

Štátny ústav poukázal na to, že v Spojenom kráľovstve a bolo dokopy podaných viac ako 17 miliónov dávok vakcíny a počet trombembolických komplikácií u očkovaných ľudí nebol vyšší ako u bežnej populácie.

 

„Prínosy vakcíny aj naďalej prevyšujú všetky riziká, čo bolo potvrdené aj Európskou liekovou agentúrou, Svetovou zdravotníckou organizáciou a Medzinárodnou spoločnosťou pre trombózu a hemostázu. Štátny ústav preto na základe všetkých dostupných dôkazov a takisto na základe nepriaznivej epidemickej situácie na Slovensku odporúča pokračovať v očkovaní touto vakcínou,“ uzavrel ŠÚKL.

 

Súvisiaci článok: Boj o termín na očkovanie bude pokračovať minimálne do stredy! NCZI odkladá spustenie tzv. čakárne

 

Nemecko pozastavilo očkovanie vakcínou AstraZeneca

V priebehu dnešného dňa pozastavilo používanie tejto vakcíny aj Nemecko. Minister zdravotníctva Jens Spahn uviedol, že sa tak rozhodli preventívne a na radu Inštitútu Paula Ehrlicha, národného regulátora pre vakcíny.

 

Ten vyzval na ďalšie prešetrenie siedmich nahlásených prípadov trombov v mozgoch ľudí, ktorí absolvovali očkovanie. Spahn sa vyjadril, že Európska lieková agentúra (EMA) rozhodne o tom, či a ako nové informácie ovplyvnia autorizáciu vakcíny v Európe. Minister dúfa, že sa tak stane ešte tento týždeň.

 

img

 

Samotná AstraZeneca tvrdí, že neexistuje dôvod na obavy. „Dôkladné preskúmanie všetkých dostupných údajov o bezpečnosti viac ako 17 miliónov ľudí očkovaných v Európskej únii a Spojenom kráľovstve vakcínou AstraZeneca nepreukázalo žiadne dôkazy o zvýšenom riziku pľúcnej embólie, cievnej trombózy alebo trombocytopénie, a to v akejkoľvek definovanej vekovej skupine, pohlaví, šarži alebo ktorejkoľvek konkrétnej krajine,“ uviedol vo vyhlásení britsko-švédsky farmaceutický gigant.

 

EMA a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tiež uviedli, že dostupné informácie nenaznačujú, že by vakcína spôsobovala zrazeniny, a vyzvali, aby očkovanie pokračovalo.

 

Mohlo by vás zaujímať: Írsko sa pripája k európskym krajinám, ktoré pozastavujú použitie vakcíny od AstraZenecy

 

Stopku dosla aj v Taliansku a Francúzsku

Ku krajinám, ktoré z preventívnych dôvodov pozastavili očkovanie proti koronavírusu vakcínou spoločnosti AstraZeneca, sa v pondelok pridali aj Taliansko a Francúzsko.

 

Talianska lieková agentúra informovala, že k rozhodnutiu dospeli „v súlade s podobnými opatreniami prijatými v iných európskych krajinách“ a vec v súčasnosti prešetrujú.

 

Jej oznámenie prišlo deň po tom, čo v Piemonte zomrel 57-ročný učiteľ klarinetu, ktorého v sobotu zaočkovali v rámci vakcinácie učiteľov.

 

img

 

Úrady nariadili pitvu muža, rovnako ako ďalších osôb, ktoré minulý týždeň zomreli po očkovaní danou látkou. Už minulý týždeň pritom Taliansko preventívne prestalo očkovať jednou šaržou vakcíny AstraZeneca.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok počas tlačovej konferencie oznámil, že tamojšie úrady rozhodli o pozastavení očkovania vakcínou AstraZeneca prinajmenšom do utorka popoludnia.

 

Prečítajte si tiež: Spoločnosť AstraZeneca sa bráni. Krvné zraneniny nemali byť dôsledkom očkovania ich vakcínou

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies