EÚ udelila ocenenia trom európskym mestám za prínos v ekológii

NETKY.SK • 9 Október 2020, 14:31 • 2 min
EÚ udelila ocenenia trom európskym mestám za prínos v ekológii

BRUSEL - Cenu Európske hlavné zelené mesto, ktoré udeľuje Európska komisia (EK) mestám nad 100 000 obyvateľov, získalo pre rok 2022 francúzske mesto Grenoble. O cenu Európsky zelený list na rok 2021 sa podelia mestá Gabrovo z Bulharska a Lappeenranta z Fínska.

slovakia

left justify in out

Odovzdávanie cien v Portugalsku

Mená víťazných miest boli oznámené vo štvrtok večer počas slávnostného odovzdávania v Lisabone, hlavného zeleného mesta Európy v roku 2020.

 

 

Riešenia v prospech ŽP

Eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybné hospodárstvo Virginijus Sinkevičius pri tejto príležitosti ocenil, že víťazi a ostatní finalisti Európskeho zeleného listu aj počas tohtoročnej ťažkej dobe spojenej s koronakrízou našli a predstavili riešenia rýchlych zmien v mestách, ktoré sú v prospech životného prostredia. Dodal pritom, že prechod na udržateľnosť a zelenú ekonomiku sú zárukou na vytvorenie lepších a zdravších mestských oblastí.

 

Financie na spustenie víťazného projektu

Komisia uviedla, že na porotu zapôsobil najmä návrh mesta Grenoble za priekopnícky prístup k riadeniu klímy. Francúzske mesto získa od Európskej komisie na spustenie aktivít v rámci Európskeho zeleného hlavného mesta odmenu vo výške 600 000 eur a bonus 350 000 eur.

 

img

 

Gabrovo bolo ocenené za úsilie o energetickú účinnosť a zavádzanie čistých technológií za posledné desaťročie a Lappeenranta za odhodlanie stať sa vzorovým zeleným mestom pre celú Európu. Obe mestá dostanú od eurokomisie po 200 000 eur a k tomu aj ďalší finančný bonus vo výške 75 000 eur.

 

img

 

Po úspechu ceny Európskeho hlavného zeleného mesta bola v roku 2015 vytvorená aj cena Európsky zelený list, ktorej cieľom je oceniť environmentálne úsilie a úspechy menších miest od 20 do 100-tisíc obyvateľov.

 

O cenu Európske hlavné zelené mesto pre rok 2022 bojovalo spolu 36 európskych miest, čo bol najvyšší počet v 13-ročnej histórii súťaže.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies