V Poľsku zrušia daň z ťažby, ak to umožní rozpočet

NETKY.SK • 14 December 2015, 13:10 • 2 min
V Poľsku zrušia daň z ťažby, ak to umožní rozpočet

BRATISLAVA - Ak to poľský štátny rozpočet dovolí, tak v budúcom roku by bolo možné zrušiť daň z ťažby, uviedol v pondelok v rádiu námestník poľského ministra financií Wojciech Kowalczyk. Daň by mohla byť zrušená v priebehu roka, buď v prvom alebo v druhom kvartáli, dodal Kowalczyk.

slovakia

left justify in out

Ťažobné spoločnosti podporujú politickú stranu Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá po októbrových parlamentných voľbách získala parlamentnú väčšinu a vytvorila novú vládu. Strana PiS v minulosti tvrdila, že daň z ťažby zruší v roku 2016. Začiatkom mesiaca však poľský minister financií Pawel Szalamacha povedal, že budúcoročný rozpočet ráta aj s daňou z ťažby. Toto rozhodnutie by najviac ovplyvnilo zisk hutníckej spoločnosti KGHM.


Poľská hutnícka spoločnosť KGHM, ktorá je druhým najväčším európskym producentom medi, začiatkom mesiaca informovala, že v tomto aj v budúcom roku zaplatí na daniach z ťažby medi 1,2 mld. až 1,3 mld. zlotých (PLN). "V tomto roku by sme mali na daniach zaplatiť 1,2 až 1,3 mld. PLN. Očakávam, že v budúcom roku bude daň v podobnej výške," informoval začiatkom mesiaca riaditeľ spoločnosti KGHM Herbert Wirth.


Poľský minister hospodárstva v pondelok informoval o pláne Poľska predať uhlie Ukrajine, v snahe zbaviť sa domáceho prebytku. "Na Ukrajine je nedostatok uhlia. Pracujeme na predaji prebytočného uhlia," uviedol v pondelok poľský minister hospodárstva Mateusz Morawiecki.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies