V parlamente sa diskutuje o jeho úlohe počas predsedníctva SR v Rade EÚ

NETKY.SK • 7 December 2015, 12:43 • 2 min
V parlamente sa diskutuje o jeho úlohe počas predsedníctva SR v Rade EÚ

BRATISLAVA – Nadchádzajúce predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ nebude príležitosťou iba pre exekutívnu, ale i zákonodarnú moc. O úlohách národných a Európskeho parlamentu súvisiacich s predsedníctvom diskutujú účastníci konferencie, ktorá sa dnes koná v Bratislave pod záštitou predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho.

slovakia

left justify in out

Podpredseda NR SR Miroslav Číž priblížil, že pôjde najmä o organizovanie veľkoformátových stretnutí predstaviteľov národných parlamentov. "Rozsah našich úloh bude relatívne veľmi široký. Chceme využiť všetky inštitucionálne vytvorené formy, ktoré tu sú," ozrejmil Číž na tlačovej konferencii. Malou komplikáciou podľa podpredsedu parlamentu budú parlamentné voľby, ktoré budú predsedníctvu Slovenska predchádzať. "Prvou úlohou po voľbách bude opäť zorganizovať konferenciu, v rámci ktorej dúfame, že všetky politické strany, ktoré budú v parlamente, urobia spoločné prehlásenie, že budú konsenzuálne plniť predsednícku úlohu," uviedol.

 

Tým, že vstúpila do platnosti Lisabonská zmluva, zvýšila sa aj parlamentná úloha predsedníctva, priblížil riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel. Predsedajúci štát je povinný zorganizovať minimálne päť parlamentných stretnutí počas predsedníctva a dve v polroku po jeho skončení, vysvetlil. Počas predsedníctva Slovenska bude na stole rad dôležitých tém, zdôraznila podpredsedníčka Európskeho parlamentu Ulrike Lunacek. Očakáva, že Slovensko pokročí v presadzovaní takzvanej zelenej karty, ktorá by doplnila už existujúcu žltú a červenú kartu. Tie umožňujú národným parlamentom vzniesť námietky proti rozhodnutiam Európskej komisie.

 

"Zelená karta je významným inštrumentom a našou úlohou bude vytvoriť prostredie, aby diskusie boli vecné a zmysluplné, aby sa našli riešenia ktoré pomôžu, pričom samotný inštitút je žiaduci," reagoval na slová rakúskej partnerky Číž. Okrem takejto technickej otázky bude Slovensko riešiť i také dôležité témy ako referendum vo Veľkej Británii o vystúpení z EÚ či migračná kríza, zdôraznila Lunacek. Verí pritom, že ako predsedajúca krajina bude mať jasný postoj a bude robiť všetko pre to, aby neboli ohrozené základné slobody EÚ, napríklad sloboda voľného pohybu. "Bude to veľmi dôležitá téma diskusií a našou úlohou bude vytvoriť dostatočný inštitucionálny priestor, aby tieto diskusie boli efektívne," uviedol na margo takéhoto očakávania podpredseda NR SR Miroslav Číž.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies