V olympijskom bazéne sa bude bojovať o 32 sád medailí

NETKY.SK • 25 Júl 2012, 06:44 • 2 min
V olympijskom bazéne sa bude bojovať o 32 sád medailí

V olympijskom bazéne sa bude bojovať o 32 sád medailí

slovakia

left justify in out

img

V olympijskom bazéne v londýnskom Aquatic Center sa bude plávať od 28. júla do 4. augusta o 32 sád medailí (17 mužských + 17 ženských), ale na sedem z nich sa zameria špeciálna pozornosť. Fenomén svetového plávania Michael Phelps z USA sa vo svojich siedmich disciplínach pokúsi o zisk ďalších siedmich zlatých kovov.
      Phelps získal na predchádzajúcich OH v Pekingu neuveriteľných osem zlatých medailí a prekonal tak dovtedajší rekord ďalšieho amerického plavca Marka Spitza, sedemnásobného zlatého medailistu z hier v roku 1972 v Mníchove. Celkovo tak má na konte už 14 zlatých z OH (6 v Aténach 2004) a dve bronzové navrch. Nikto neverí tomu, že nepridá najmenej dva ďalšie cenné kovy, pričom otázna je len ich farba, čím prekoná ruskú gymnastku Larisu Latyninovú z bývalého ZSSR, ktorá pod olympijskými kruhmi v období od roku 1956 do 1964 vybojovala 9 zlatých, 5 strieborných a 4 bronzové medaily (18). Je nespochybniteľné, že práve Phelps, či jeho krajan Ryan Lochte, budú v olympijskej vode patriť k najjagavejším hviezdam.
      Phelps na poslednú chvíľu vypustil zo svojho londýnskeho programu 200 m v.sp.: "Viem, že už opäť nezískam osem zlatých medailí. Ak chcú média porovnávať môj úspech z Pekingu s tým, ktorý prípadne bude v Londýne, je to ich vec, nie moja. Mojim jediným cieľom je prísť do Londýna naplniť veci, ktoré sú v mojej mysli a srdci a užiť si to. Ak sa mi to podarí, bude to jediná vec, na ktorej bude záležať," povedal 27-ročný rodák z Baltimore.
      No fanúšikovia plávania sa môžu tešiť aj na ďalšie výrazné postavy. Slovenské kvinteto - Denisa Smolenová (100 a 200 m motýlik), Tomáš Klobučnik (200 m prsia), Miroslava Syllabová (50 m v.sp.), Katarína Filová (100 a 200 m v.sp.) a Katarína Listopadová (200 m pol.pr.) - k nim zrejme patriť nebude. Silné výbery USA, Austrálie, Veľkej Británie, Ruska, Nemecka, Talianska, Holandska či Číny však majú tiež veľké ambície a skvelých športovcov. K domácim nádejam sa zaraďuje najmä Rebecca Adlingtonová, ktorá pred štyrmi rokmi získala dve zlaté medaily v Pekingu. Karty môže zamiešať aj znakársky špecialista Liam Tancock a v závetrí čakajú nádejní James Goddard či Elizabeth Simmondsová.
      Taliani môžu spoliehať na Federicu Pellegriniovú, Američania okrem Lochteho na Natalie Caughlinovú, Rebeccu Soniovú a mladučkú Melissu Franklinovú, Austrálčania na trojnásobnú olympijskú víťazku z 2008 Leisel Jonesovú (prvý plavec z Austrálie, ktorý bude plávať na štvrtej olympiáde) a Stephanie Riceovú. Uspieť by mohla pri neprítomnosti Iana Thorpeho nová austrálska "zbraň" James Magnussen, mútiť vodu budú aj Japonec Kosuke Kitadžima, svetový rekordér Cesar Cielo z Brazílie či Číňan Jang Sun. Medzi ženami sa na slávnostných ceremoniáloch určite objavia niektoré z adeptiek ako Ranomi Kromowidjojová a Marleen Veldhuisová z Holandska, Nemka Britta Steffenová, Švédka Sarah Sjöstromová či Camille Muffatová z Francúzska.
      Okrem bazénového plávania sa bude bojovať o cenné kovy aj v diaľkovom plávaní na 10 km, v synchronizovanom plávaní a v skokoch do vody.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies