V Nemecku sa začal dvojdňový neformálny summit prezidentov 11 európskych štátov

NETKY.SK • 21 September 2015, 18:14 • 2 min
V Nemecku sa začal dvojdňový neformálny summit prezidentov 11 európskych štátov

EISENACH - Za zomknutie Európanov a ich porozumenie voči najslabším a prenasledovaným loboval dnes v súvislosti so značným počtom utečencov v úvode dvojdňového stretnutia prezidentov 11 krajín na hrade Wartburg neďaleko durínskeho mesta Eisenach najvyšší nemecký predstaviteľ Joachim Gauck.

slovakia

left justify in out

"Práve v prístupe k mnohým utečencom, ktorí prichádzajú do Európy, platí: Musíme zostať spolu, musíme spoločne pristupovať k úlohám, s ktorými sme neodvratne konfrontovaní. To je naša spoločná zodpovednosť," cituje slová nemeckého spolkového prezidenta tlačová agentúra DPA.

 

Gauck súčasne pripomenul, že kresťanská láska k blížnemu by mala patriť ku koreňom sociálnej a solidárnej Európy, a dodal, že bez pozornosti k najslabším by Európa stratila svoju dušu.

 

Na dvojdňovom summite hláv štátov krajín skupiny Arraiolos, ktoré sa dnes začalo v Eisenachu, sa zúčastňujú prezidenti Bulharska, Estónska, Fínska, Lotyšska, Malty, Poľska, Portugalska, Rakúska, Slovinska, Talianska a hostiteľského Nemecka.

 

Názov skupiny krajín je odvodený od juhoportugalského mesta Arraiolos, ktoré bolo z iniciatívy vtedajšieho portugalského prezidenta Jorgeho Sampaia v roku 2003 dejiskom prvej podobnej neformálnej schôdzky hláv štátov vtedy šiestich európskych krajín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies