V našich väzniciach si odpykáva doživotný trest odňatia slobody 57 väzňov

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 18:35 • 2 min
V našich väzniciach si odpykáva doživotný trest odňatia slobody 57 väzňov

BRATISLAVA - V slovenských väzniciach si v súčasnosti odpykáva doživotný trest odňatia slobody 57 väzňov. Každý z nich môže byť podmienečne prepustený najskôr po 25 rokoch výkonu tohto trestu na slobodu.

slovakia

left justify in out

O tom informovala riaditeľka odboru komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková.

 

Odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním musí však preukázať polepšenie, a teda to, že sa od neho môže očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život.

 

Osoba opätovne odsúdená na trest odňatia slobody na doživotie nemôže byť podmienečne prepustená. O podmienečnom prepustení doživotne odsúdeného rozhoduje vo finále príslušný súd, v ktorého obvode si väzeň svoj trest odpykáva.

 

"Na preukázanie plnenia podmienok na podmienečné prepustenie odsúdeného vypracúva ústav hodnotenie. Okrem osobných údajov hodnotenie obsahuje aj údaje uvedené v rozsudku súdu a údaje preukazujúce stav plnenia podmienok na podmienečné prepustenie, najmä hodnotenie správania odsúdeného vo výkone väzby a výkone trestu, aktivitu odsúdeného a plnenie programu zaobchádzania, resocializačnú prognózu podľa hodnotenia rizika sociálneho zlyhania. V závere hodnotenia sa uvedie odporúčanie riaditeľa ústavu, či odsúdený preukazuje, čiastočne preukazuje, nepreukazuje splnenie podmienok na podmienečné prepustenie a či sa odporúča alebo neodporúča podmienečné prepustenie. Toto odporúčanie nemá pre súd záväzný charakter," zdôraznila Nováková.

 

img

 

Ako ďalej uviedla, vyplýva z toho, že návrh odsúdeného na podmienečné prepustenie nie je viazaný hodnotením ústavu – odsúdený môže podať návrh na podmienečné prepustenie kedykoľvek po uplynutí časti uloženého trestu.

 

"Hodnotenie ústavu je len jedným z podkladov rozhodnutia súdu o podmienečnom prepustení a v žiadnom prípade nie je pre súd záväzné," dodala.

 

Aktuálne na doživotný trest odňatia slobody odsúdení Viliam Hauser a Róbert Matta, ktorí 8. apríla 1994 v sklade na Starej Vajnorskej ceste v Bratislave zavraždili šiestich Vietnamcov, požiadali o podmienečné prepustenie na slobodu. TASR to v utorok potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Trnave (KS) Jana Kondákorová.

 

"Okresnému súdu Trnava boli v druhej polovici apríla postupne doručené žiadosti odsúdených o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody," spresnila hovorkyňa. Prvostupňový súd po naštudovaní spisového materiálu vytýči v tejto veci termín verejného zasadnutia. O návrhu by mal súd rozhodnúť najneskôr do 60 dní od jeho doručenia.

 

O podmienečné prepustenie mohli Hauser a Matta požiadať už 19. apríla tohto roku po odpykaní si 25 rokov trestu tak ako iní na doživotie odsúdení väzni. Obaja vrahovia si v súčasnosti naďalej odpykávajú doživotný trest v ústave v Leopoldove.

 

img

 

Masaker Vietnamcov ostane popri dunajskostredskej poprave desaťčlennej Pápayovej skupiny z marca 1999 natrvalo zapísaný v dejinách slovenskej kriminalistiky ako jeden z najhroznejších.

 

Odohral sa 8. apríla 1994 v sklade súkromnej firmy DUK na Starej Vajnorskej ceste v Bratislave. Vtedy 23-ročný Matta a 24-ročný Hauser zavraždili samopalom Škorpión troch dospelých mužov vo veku 35, 35 a 34 rokov, dve ženy vo veku 32 a 33 rokov, z ktorých jedna bola tehotná, a udusili osemmesačné dieťa. Usmrtené obete našla žena, ktorá rodine vypomáhala pri opatere dieťaťa. Motívom bol lup v rôznych menách vo výške viac ako 1,1 milióna korún (vyše 36.513 eur).

 

Pokiaľ by sa Hauser a Matta dostali na slobodu, podľa neoficiálnych justičných informácií by boli prvými doživotne odsúdenými, ktorí boli po 25 rokoch odpykaného trestu podmienečne prepustení.

 

Doteraz malo možnosť požiadať o podmienečné prepustenie na Slovensku viacero na doživotie odsúdených osôb. Veľká časť z nich to napokon neurobila a len veľmi malej časti žiadosť súdy zamietli.

 

O podmienečné prepustenie mohol v roku 2018 napríklad požiadať hlavný aktér krvavej masakry piatich dozorcov vo väzení v Leopoldove Tibor Polgári. Na doživotie za viacero vrážd odsúdený bývalý banskobystrický bos Mikuláš Černák sa môže dostať na slobodu teoreticky v roku 2023.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies