Klimatickú iniciatívu Vanuatu podporilo viac ako 100 krajín sveta

NETKY.SK • 2 Marec 2023, 13:30 • 2 min
Klimatickú iniciatívu Vanuatu podporilo viac ako 100 krajín sveta

PORT VILA - Viac ako sto krajín sveta podporilo plán tichomorského ostrovného štátu Vanuatu na ochranu klímy. Podľa tohto plánu by mal medzinárodný súd definovať, akú právnu zodpovednosť majú krajiny za meniacu sa klímu a jej dôsledky.

slovakia

left justify in out

Ako vo štvrtok informovala agentúra AFP, iniciatívu Vanuatu podporilo zatiaľ 105 krajín, ktoré na tohtoročnom Valnom zhromaždení OSN spoločne navrhnú rezolúciu s príslušnou požiadavkou. K iniciatíve sa pripojili Kanada, Austrália a Spojené kráľovstvo, ako aj tichomorské štáty ako Kiribati a Marshallove ostrovy, ktoré sú tiež ohrozené zvyšovaním hladiny morí. Čína ani Spojené štáty, ktoré sú považované za najväčších producentov oxidu uhličitého na svete - sa však k iniciatíve nepridali.

 

Nepodporili ju ani väčšie rozvojové krajiny ako Indonézia a India, ktoré sú závislé od využívania uhlia. Stanovisko Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) by síce nebolo právne záväzné, ale pomohlo by vytvoriť právny precedens, dodala AFP. Vanuatu v stredu zasiahol cyklón Judy, ktorý v dôsledku prívalových dažďov a prudkého vetra vyvracal stromy, strhával strechy z budov a zaplavoval cesty. Súostrovie s 320.000 obyvateľmi ohrozuje druhá tropická búrka v priebehu niekoľkých dní - v piatok sa v blízkosti Vanuatu očakáva prechod cyklónu Kelvin. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies