V Moskve sa skončili konzultácie o riešení konfliktu v Sýrii - bez výsledku

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 12:47 • 2 min
V Moskve sa skončili konzultácie o riešení konfliktu v Sýrii - bez výsledku

MOSKVA - Zástupcovia sýrskej vlády a opozície dnes v Moskve ukončili štyri dni konzultácií o riešení štyri roky trvajúcej krízy a ukončení občianskej vojny v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva zo spravodajstva agentúry RIA Novosti, výsledky rokovania hodnotia zúčastnené strany rôzne. Kým ruskí hostitelia tvrdia, že schôdzka v Moskve vyvoláva optimizmus ohľadom možností riešenia sýrskej krízy, podľa časti opozície prijatý dokument nedáva nádej na urovnanie konfliktu - "skôr naopak," ako upozornil predstaviteľ opozičného združenia Tribúna hlasu ľudu Samír Ajta. 
     

Na tlačovej konferencii moderátor stretnutia - ruský orientalista Vitalij Naumkin - uviedol, že zúčastnené strany prijali desaťbodové záverečné vyhlásenie. Deklaruje sa v ňom, že na urovnanie krízy v Sýrii musia byť použité len politické nástroje na základe konsenzu, vychádzajúceho z princípov ženevského komuniké z 30. júna 2012.

     

Naumkin uviedol, že diskusia v Moskve bola veľmi otvorená a produktívna,  ale poznamenal, že často dochádzalo k ostrej výmene názorov aj v rámci delegácií. Informoval, že v Moskve sa začala diskusia o nastolení dôvery vo vzťahoch medzi vládou a opozíciou, ale konkrétne opatrenia pre krátkosť času neboli dohodnuté.
     

Naumkin vyhlásil, že súčasné sýrske vedenie je pripravené viesť dialóg s opozíciou. Svedčí o tom podľa neho aj prepustenie 683 väzňov, ktoré označil za gesto dobrej vôle zo strany Damasku.
     

Agentúra AP spresnila, že na moskovských rokovaniach sa nezúčastnili zástupcovia popredných opozičných skupín. Rovnaká situácia bola aj v januári, keď sa v Moskve konalo prvé kolo konzultácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies