Slováci sú pripravení vyraziť na dovolenku ku moru. Podľa prieskumu vítajú povinnosť negatívnych testov v destináciách

NETKY.SK • 4 Jún 2021, 14:03 • 2 min
Slováci sú pripravení vyraziť na dovolenku ku moru. Podľa prieskumu vítajú povinnosť negatívnych testov v destináciách

BRATISLAVA - Slováci sú pripravení vyraziť tento rok sa na dovolenku do zahraničia. Z prieskumu tiež vyplýva, že až 43 percent respondentov víta, aby boli všetci turisti v cieľovej destinácií otestovaní.

slovakia

left justify in out

Cestovná kancelária Pelikán zisťovala cestovateľské nálady pre rok 2021. Veľkého dotazníka s názvom Sčítanie cestovateľov sa zúčastnilo viac ako 6-tisíc ľudí zo strednej Európy - na otázky odpovedali cestovatelia zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. 

 

Ľudia chcú cestovať

Výsledky dotazníka ukazujú, že cestovaniu sa nebudeme vyhýbať ani tento rok. Až 94 percent opýtaných plánuje v roku 2021 vycestovať, a to primárne za rekreáciou. Najvyhľadávanejšími destináciami budú tie stredomorské.

 

Až 57 percent cestovateľov muselo pre pandémiu zrušiť v roku 2020 a začiatkom roka 2021 svoje plánované cesty, väčšina z nich ich preložila na nový termín. Tento rok však plánuje vycestovať až 94 percent opýtaných, z toho 82 percent bude cestovať za rekreáciou.

 

Približne 10 percent opýtaných uviedlo, že plánujú vycestovať za svojimi rodinami či priateľmi. Iba 2 percentá respondentov uviedlo, že sa tento rok budú presúvať do zahraničia za prácou alebo na služobnú cestu. Až 8 z 10 Slovákov bude cestovať na dovolenku lietadlom.

 

Rezervované letenky a ubytovanie má už 42 percent opýtaných. Zvyšní cestovatelia sa pre destináciu rozhodnú tesne pred vycestovaním. Slováci momentálne kupujú letenky a dovolenky do európskych letovísk najviac 50 dní pred odletom.

 

Jasnú predstavu o období, na ktoré plánujú dovolenky však má väčšina dovolenkárov. Až 66 percent plánuje cestovať počas leta, teda od júla do septembra.

 

Prečítajte si tiež: Konzílium odborníkov schválilo cestovný semafor! Pozrite si, ako rozdelili dovolenkové destinácie

 

Chorvátsko je pre Slovákov Top destináciou
Medzi najvyhľadávanejšie destinácie budú patriť európske miesta. Medzi Top 10 krajín tohtoročnej sezóny sú: Grécko, Taliansko, Španielsko, Chorvátsko, Egypt, Portugalsko, USA, Malta, Slovensko a Turecko.

 

U Slovákov vyhráva tradične Chorvátsko, do ktorého čoraz viac dovolenkárov cestuje lietadlom. Ceny leteniek za posledné roky klesli aj o viac ako polovicu, a z viedenského letiska budú v tejto sezóne obsluhované všetky dôležité letoviská (Zadar, Pula, Dubrovník, Split).

 

Mimo Chorvátska sú v prvej pätici top krajín pre Slovákov iba také destinácie, ktoré tradične navštevujeme letecky.

 

Až 62 percent cestovateľov plánuje tento rok dovolenkovať najmä pri mori a iba 19 percent plánuje tzv. citybreaky, teda niekoľkodňové výlety spojené s poznávaním miestči pobyt na horách a v prírode.

 

Aj napriek pandémii považuje cestovanie v roku 2021 za bezpečné 55 percent opýtaných cestovateľov - ako rizikové označilo cestovanie iba 14 percent opýtaných, zvyšok zvolil neutrálnu odpoveď.

 

Rozhoduje cena

Až 60 percent Slovákov preferuje viac kratších dovoleniek ako jednu dlhú - teda desať a viac dní. Najdôležitejším faktorom, na základe ktorého sa pri dovolenke rozhodujeme je cena.

 

Po cene za ďalšie dôležité faktory cestovatelia označili reštrikcie spojené s cestovaním, výber konkrétnej destinácie, epidemiologická situácia a tiež možnosť bezplatného zrušenia či presunutia rezervácie na iný termín.

 

Rozpočet na dovolenku v dôsledku pandémie však tento rok znižuje len približne 13 percent cestovateľov. Viac ako 10 percent opýtaných uviedlo, že na dovolenku plánujú minúť rovnakú čiastku ako pred pandémiou.

 

Cestovatelia dostali aj otázku, akým spôsobom budú tento rok postupovať pri rezervácii dovolenky. Ako uviedlo 43 percent opýtaných, plánujú sledovať lacné letenky, 28 percent spolu s nimi aj kompletné balíky cestovných kancelárií. Až následne sa rozhodnú, či si najprv zarezervujú letenku, až potom ubytovanie, alebo ich kompletný last minute balík vyjde lacnejšie.

 

V hoteloch sa ubytuje 6 z 10 cestovateľov v porovnaní s približne 30 percentami ľudí, ktorí budú hľadať primárne apartmány.

 

Mohlo by vás zaujímať: Zlé správy pre dovolenkárov! K európskemu Green Passu sa Slováci dostanú až koncom júna!

 

Testy nám nevadia, pomohla by zmena situácie

Testovanie pred odletom aj po prílete je novým normálom a akceptujú ho všetci dovolenkári aj obchodní cestujúci. Až 43 percent respondentov víta, aby boli všetci turisti v cieľovej destinácií otestovaní a radšej vycestujú do krajiny, kde sa to dokonca vyžaduje.

 

Druhou skupinou sú cestovatelia, ktorí vyhľadávajú destinácie bez testu a karantény - dokopy ide o 40 percent. Cestovať sa tento rok nechystá 6 percent opýtaných.

 

Za hlavné dôvody uviedli obavu z nákazy, ďalej karantény v cieľovej destinácii a tiež sprísnenia už existujúcich reštrikcií na poslednú chvíľu.

 

Toto číslo sa však podľa zástupcov Pelikána bude znižovať, keďže momentálne je už štandardom cestovné poistenie zahŕňajúce liečebné náklady na COVID-19 či karanténu v zahraničí.

 

Pre naštartovanie cestovného ruchu sú kľúčové zjednodušené a najmä jasné podmienky. Jedným z nich je aj pripravovaný COVID certifikát Európskej komisie, ktorý má ambíciu zjednotiť pravidlá cestovania pre Európsku úniu. Väčšina cestovateľov zavedenie takého certifikátu víta - 57 percent.

 

Slováci považujú cestovanie za bezpečné aj pre rýchle tempo vakcinácie. Ide o jeden z najčastejšie uvádzaných faktorov, ktoré ich presvedčili, aby vycestovali za rekreáciou do zahraničia.

 

Vakcináciu vníma ako výhodu pre dovolenku pri mori až 73 percent cestovateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona