V meste Chán Šajchún v Sýrii útočili sarínom: Vyplýva to zo zistení vyšetrovateľov

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 08:22 • 2 min
V meste Chán Šajchún v Sýrii útočili sarínom: Vyplýva to zo zistení vyšetrovateľov

BRATISLAVA - Pri aprílovom chemickom útoku na mesto Chán Šajchún v sýrskej provincii Idlib ovládanej povstalcami použili útočníci toxický plyn sarín.

slovakia

left justify in out

Informujú o tom vyšetrovacie misie Organizácie Spojených národov (OSN) a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

 

"Množstvo ľudí, z ktorých niektorí zomreli, bolo vystavené sarínu alebo látke podobnej sarínu," uviedla OPCW sídliaca v holandskom Haagu po vypočúvaní svedkov a preskúmaní vzoriek. OPCW a OSN začnú spoločné vyšetrovanie na základe, ktorého by mali určiť či za útokom stojí vláda alebo iná strana.

Útok v Chán Šajchúne, ktorý sa stal 4. apríla, si vyžiadal zhruba 80 obetí a bol najsmrteľnejším za viac ako uplynulé tri roky. Zodpovednosť zaň pripisujú režimu prezidenta Baššára al-Asada, ten tieto obvinenia však odmietol a zo skladovania chemických zbraní obvinil druhú stranu. Americký prezident Donald Trump na útok reagoval rozkazom na raketový útok na leteckú základňu sýrskej armády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies